Pula: Plinara d.o.o. Pula predložena kao koncesionar za izgradnju distribucijskog sustava plina u Istri

Pula: Plinara d.o.o. Pula  predložena  kao koncesionar za  izgradnju  distribucijskog sustava plina u Istri

Stručno povjerenstvo za  dodjelu koncesije za izgradnju  distribucijskog sustava plina na području sjeverne Istre, u sastavu:  Valerio Drandić, predsjednik i Josip Zidarić, Dario Mezulić i Silvano Cukon, članovi iz Istarske županije,  te  iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Boris Makšijan, predložit će  istarskom županu Ivanu Jakovčiću i Skupštini Istarske županije da se Plinari d.o.o. Pula dodijeli koncesija za izgradnju distribucijske mreže plina za područje sjeverne Istre.

Plinara d.o.o. Pula na taj bi način  proširila svoje koncesijsko područje na čitavi Istru. Osim koncesije koju ima za  "južno distribucijsko područje",  očekuje se da dobije koncesiju i za "sjeverno distribucijsko područje.  Koncesiju se dodjeljuje na ukupni rok od 30 godina.

Stručnom povjerenstvu za  dodjelu koncesije za izgradnju  distribucijskog sustava plina na području sjeverne Istre nije ni bilo teško donijeti takvu odluku, jer je nakon završenog  zakonskog roka za  predaju ponuda stigla samo ona iz pulske plinare, iako je broj zainteresiranih bio  veći, jer je natječajnu dokumentaciju preuzelo čak pet potencijalnih ponuđača.

Ovom je koncesijom utvrđeno područje  obavezne i  posebne izgradnje. U idućih pet godina koncesionar je dužan  izgraditi distribucijsku mrežu u područjima obavezne izgradnje, koje obuhvaća gradove Labin, Rovinj, Poreč, Novigrad i Umag te općine Vrsar i  Funtana.

Budući da je Plinacro izgradio  magistralni vod Vodnjan - Umag, koji će uskoro biti pušten u pogon, stvoreni su svi preduvjeti za brzu izgradnju distribucijske mreže do potrošača. Kako se očekuje, prvi bi se potrošači  već do kraja ove godine mogli priključiti na  plinsku mrežu. Ukupna dužina  plinovodne mreže je 207 kilometara, a planira   se godišnja potrošnja od  25 milijuna prostornih metara plina.

S obzirom na  čistoću, jednostavan i jeftin transport,  energetsku vrijednost plina i relativno nisku cijenu, plinofikacija Istre jedan je od prioriteta Istarske županije.