Pula: župan Ivan Jakovčić uručio ključeve automobila za potrebe Sigurne kuće Istra

Pula: župan Ivan Jakovčić uručio ključeve automobila  za potrebe Sigurne kuće Istra

Na primanju, što su ga  u četvrtak, 11. ožujka 2010. godine,   za predstavnice  Sigurne kuće Istra, ne čelu s koordinatoricom Jadrankom Černjul, priredili istarski župan Ivan Jakovčić i zamjenica župana Viviana Benussi,  simbolično su uručeni ključevi za  donirano vozilo, namijenjeno  potrebama Sigurne kuće.  To će im umnogome olakšati  rad , jer su dosada, zbog nedostatka službenog vozila, djelatnice za sve aktivnosti Sigurne kuće Istra koristile  osobna vozila (za radionice, selidbe korisnica, hitni smještaj, odlaske na sud, policiju...).

Sigurna kuća Istra već četvrtu godinu uspješno pomaže ženama žrtvama obiteljskog nasilja i njihovoj djeci a djeluje u dva ureda na javnim adresama u Puli i Poreču, te tri skloništa čija je lokacija tajna. U tom je razdoblju zaprimljeno više do 400 telefonskih poziva. Javljale su se  žene iz  29  istarskih općina  i 8 općina izvan naše županije. Dosada je zbrinuto  28 osoba (12 žena i 16 djece), od kojih se niti jedna nije vratila nasilniku.

Kako je rečeno na primanju, svim ženama koje se obrate pružena je  psihosocijalna, emocionalna te pravna podrška, ovisno o njihovoj potrebi. Rad na suradnji s drugim institucijama vrlo je bitan, kao i rad na prevenciji nasilja. Stoga stalan dio godišnjih programa čine radionice s djelatnicima predškolskih i školskih ustanova, gdje se upoznaju s principima rada.

Održano je  7 radionica suradnje s dječjim vrtićima Pule, Umaga i Poreča gdje je program pratilo 160 korisnika. 17 radionica prevencije u obliku forum kazališta održano je u srednjim školama  Buzeta, Poreča, Labina, Pazina i Pule. Sudjelovalo je 560 učenika.

Pored toga, Sigurna kuća Istra redovito obilježava Međunarodni i Nacionalni dan borbe protiv nasilja, te otvara problematiku obiteljskog nasilja tiskanjem edukativnog i promo materijala i izlaženjem u javnost. Naš je cilj, naglasile su predstavnice  Sigurne kuće Istra,  što više osvijestiti javnost o postojanju problema obiteljskog nasilja te postati što prepoznatljivije ženama žrtvama kako bi izašle iz kruga nasilja.