Pula: Prijedlog politike ravnopravnosti spolova Istarske županije od 2010. do 2013.

Pula: Prijedlog politike ravnopravnosti spolova Istarske županije od 2010. do 2013.

Istarski župan Ivan Jakovčić i zamjenica župana Viviana Benussi priredili su u četvrtak, 11. ožujka 2010. godine,  primanje  za  članice Povjerenstva za jednakost spolova Istarske županije. Primanje i, tim povodom, konferencija za novinare održani su u sjedištu Istarske županije u Puli, na kojoj je  predsjednica Povjerenstva Sonja Grozić-Živolić predstavila  dokument  Prijedlog politike ravnopravnosti spolova Istarske županije, 2010. do 2013. Tim dokumentom Istarska županija gradi  politiku ravnopravnosti spolova kroz niz sustavnih mjera i mehanizama usmjerenih na povećanje razumijevanja za ljudska prava žena u svim segmentima javnog, poslovnog  i privatnog života.

Prema procjeni Državnog zavoda za statistiku u Istarskoj je županiji u 2008. godini bilo 110.427 žena ili 51,5% ukupnog stanovništva

Politika ravnopravnosti spolova Istarske županije prati poglavlja iz Nacionalne politike za promociju ravnopravnosti spolova i stavlja težište na: ljudska prava žena, jednake mogućnosti na tržištu rada, nasilje nad ženama, institucionalne mehanizme za promociju ravnopravnosti spolova, ravnopravnost u procesu odlučivanja, žene i zdravlje, te rodno osjetljivo obrazovanje.

U procesu izrade Politike ravnopravnosti spolova Istarske županije 2010. do 2013. sudjelovalo više od 150 žena.  Osim toga, anketirano je 15 žena iz ruralnog područja, 45 anketiranih žena s invaliditetom na području Pule, Umaga, Poreča. 

Sve navedene aktivnosti provedene su u 2009. godini, a proveo ih je Centar za građanske inicijative Poreč uz podršku organizacija i društava osoba s invaliditetom, organizacija nacionalnih manjina, te ženskih organizacija civilnog društva.

U procesu stvaranja prijedloga politike posebno se angažiralo županijsko te gradska povjerenstva za ravnopravnost spolova. Veliki su doprinos u izradi dale stručnjakinje iz područja zdravstva, obrazovanja i gospodarstva, te stručnjakinje  koje svakodnevno rade na suzbijanju nasilja.

Za provedbu ovih aktivnosti Centar za građanske inicijative ostvario je financijsku potporu Istarske županije, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, čime je osigurano maksimalno sudjelovanje žena iz različitih segmenata istarskog društva u promišljanju potreba i kreiranju prijedloga mjera.