Pula: Varaždinski i istarski župan Predrag Štromar i Ivan Jakovčić o suradnji dviju županija

Pula: Varaždinski i istarski župan Predrag Štromar i Ivan Jakovčić o suradnji dviju županija

Iako su Varaždinska županija na sjeveru i Istarska na zapadu, zemljopisno razdvojene, mnogo im je toga u prošlosti išlo u prilog da se gospodarski povežu i stvaraju temelje za daljnju  suradnju. Spadaju u razvijenije hrvatske županije, sa snažnom potporom malom i srednjem poduzetništvu te razvoju na području ruralnog i obiteljskog turizma.
Zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom istaknuli su u ponedjeljak, 1. ožujka 2010. godine, na susretu  u sjedištu Istarske županije u Puli,  varaždinski i istarski župan Predrag Štromar i  Ivan Jakovčić  sa suradnicima. Tom su prigodom istaknuli nezadovoljstvo  prevelikom centralizacijom države, što ne omogućava razvoj kakav  se želi u županijama. Tako je župan Štromar iznio podatak da, bez obzira na županijski razvoj, imaju plaće  22 posto ispod republičkog prosjeka.
Dva su se izaslanstva dogovorila da zajednički pripreme nastup  prema Europskoj uniji kada je riječ o predlaganju projekata za korištenje sredstava iz njezinih fondova.
Na sastanku su iznijeti dobri primjeri iz prakse, koje bi  županije mogle preuzeti jedna od druge. Tako je, na primjer, župan Jakovčić istaknuo  dobar model javno-privatnog sektora u izgradnju škola u Varaždinskoj županiji, koji bi se mogao primijeniti i u Istri. S druge strane,    župan Štromar ja naglasio kako kopiraju neke stvari iz Istarske županije - kao što je funkcioniranje  garancijske agencije, te model kvalitete IQ  kada je u pitanju  proizvodnja brendiranih vina.