Pula: Župan Jakovčić s novinarima o Jadranskoj strategiji i projektu Brijuni rivijera

Pula: Župan Jakovčić  s novinarima o Jadranskoj strategiji i projektu Brijuni rivijera

Istarski je župan Ivan Jakovčić na konferenciji za novinare, održanoj 1. ožujka 2010. godine u prostorijama Istarske županije u Puli, govorio o Jadranskoj strategiji, dokumentu koji  je 24. veljače predstavljen u  Odboru regija u Bruxellesu, te o projektu Brijuni rivijera. Zajedno sa mnom  Jadransku je strategiju na konferenciji predstavio  Michele Iorio, potpredsjednik Jadranske euroregije, naglasio je župan i dodao da je u radu  skupa sudjelovala   Danuta Hà¼bner, članica Europskog parlamenta i predsjednica Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta. Po uzoru na  Baltičku i Dunavsku želimo da  Jadranska strategija postane dio europske politike. Inicijativu  za  njezino donošenje podržavaju Europski parlament,   Europska komisija i Odbor regija EU, te predstavnici nacionalnih vlada na Jadranu. Kako je riječ o projektu koji traži velika novčana sredstva trebat će dvije godine za implementaciju  u politiku EU.

Govoreći o projektu Brijuni rivijera, župan Jakovčić je rekao kako se uskoro očekuje sastanak NO tvrtke. Maksimalno ćemo  intenzivirati rad na projektu, koji nam jamči brži izlazak iz krize  i dugoročno rješavanje problema nezaposlenosti. Imamo fantastičan potencijal u bivšim vojnim objektima,  koje ćemo uključivanjem u projekt  spasiti od daljnjeg uništavanja.

Novinare je zanimao županov komentar  oko razrješavanja  financijskih problema u koje je zapao Glas Istre i može li  županija pomoći da se nađe izlaz  za kolege novinare koji su se našli u nezavidnoj situaciji? Svatko tko može pomoći mora to učiniti , jer je Glas Istre sinonim za novinarsku struku u Istri. Glas Istre nije financiran iz Proračuna Istarske županije, ne namjeravamo se miješati, jer je riječ o privatnoj tvrtki, ali svakako ćemo pomoći u smislu stvaranja  dobre atmosfere u poslovnom svijetu. Želim da Glas Istre sačuva imovinu,  integritet i  radna mjesta - zaključio je Jakovčić

Jedno od pitanja odnosilo se na  sigurnost u Zračnoj luci Pula. Župan je istaknuo kako je županija dobro upoznata i prati  sve što se događa na pulskom aerodromu.  Agencija za civilni promet sve prati i od nje dobivamo  relevantne podatke. Ako je bilo propusta netko će za to i odgovarati.