Bruxelles: Jadranska strategija predstavljena u Odboru regija u Bruxellesu

Bruxelles: Jadranska strategija predstavljena u Odboru regija u Bruxellesu

Ivan Jakovčić, predsjednik Jadranske euroregije i Michele Iorio, potpredsjednik JE predstavili su   24. veljače 2010. godine Jadransku strategiju na Odboru regija u Bruxellesu.. U radu konferenciji je sudjelovala   Danuta Hà¼bner, članica Europskog parlamenta i predsjednica Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta, koja je zajedno s ostalim članovima Europskog parlamenta dala podršku stvaranju Jadranske strategije. Jadransku strategiju podržavaju i  predstavnici Europske komisije i Odbora regija EU, te predstavnici nacionalnih vlada na Jadranu .
Uspješna suradnja članica Jadranske euroregije inicirala je donošenje Jadranske strategije u cilju stvaranja strateškog sustava upravljanja Jadranom. Radi postizanja uravnoteženog društveno-gospodarskog razvoja na cijelom jadranskom području potrebno je sagledavati taj teritorij kao cjelinu odnosno makro-regiju. Strategijom bi se trebao uspostaviti koherentan okvir politike regionalnog razvoja na jadranskom području, te pravni i institucionalni okvir. Strategijom je potrebno utvrditi  razvojne ciljeve i definirati instrumente usmjerene ka izgradnji i jačanju razvojnog potencijala na području Jadrana. Nadalje, ona bi trebala predložiti uspostavu koherentnog okvira politike regionalnog razvoja na Jadranskom području, kao i uspostavu potrebnog pravnog i institucionalnog okvira.
Ovom se inicijativom snažno podupire načelo partnerstva i konzultacijski proces prilikom izrade Jadranske strategije, obzirom da ona mora predstavljati rezultat intenzivnih rasprava i konzultacija kako između čimbenika s jadranskog područja, tako i na razini institucija Europske unije, nacionalnih vlada, Jadransko - jonske inicijative i drugih multilateralnih organizacija koje djeluju na području Jadrana.
Radi nastavljanja i konkretnog podupiranja sadržaja zajedničke strategije za Jadran Regija Molise će također predstaviti konferenciju pod naslovom "Određivanje nadležnosti i sposobnosti javnih osoba u Jadranskoj euroregiji" koje će se održati 24. 25. i 26. veljače 2010. Konferenciji će prisustvovati i predsjednik Jadranske euroregije i župan Istarske županije Ivan Jakovčić. Cilj konferencije je stvaranje dijaloga između osoba iz javne administracije koji dolaze iz svih zainteresiranih područja, a temeljit će se na važnosti pronalaska zajedničkog programa obrazovanja i djelovanja.

Galerija fotografija