U rujnu ove godine otvaranje Probacijskog ureda u Puli

U rujnu ove godine  otvaranje Probacijskog ureda u Puli

U srijedu, 17. veljače 2010. godine, ravnatelj Uprave za probaciju, g. Miroslav Mihoci, načelnik Sektora investicijskih poslova i nabave g. Danijel Žutić i načelnica Odjela za pravne poslove gđa. Jelena Bulum sa zamjenikom župana Istarske županije gosp. Vedranom Grubišićem obišli prostor kojeg Grad Pula ustupa na korištenje Ministarstvu pravosuđa za Probacijski ured u Puli. Ovaj Ured jedan je od 12 probacijskih ureda u Republici Hrvatskoj u kojem će za početak biti zaposlena četiri probacijska službenika, a otvaranje ureda očekuje se u rujnu ove godine.

Naime,  9. rujna 2009. godine donošenjem Uredbe o izmjenama i dopunama uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva pravosuđa, ustrojena je Uprava za probaciju, kao jedan od prioriteta Ministarstva  u reformi pravosuđa i ispunjavanju uvjeta za pristupanje Europskoj uniji.

Krajem prosinca 2009. godine stupio je na snagu Zakon o probaciji koji propisuje probacijske poslove koji se obavljaju kod odlučivanja o kaznenom progonu, određivanju mjera osiguranja prisutnosti okrivljenika i drugih mjera opreza, izboru vrsta kaznenopravnih sankcija i izvršavanju kaznenopravnih sankcija izrečenih počinitelju kaznenog djela - zaštitnog nadzora uz uvjetnu osudu i rad za opće dobro, nadzor uvjetno otpuštenih zatvorenika. Probacijski poslovi su i sudjelovanje u organiziranju podrške i pomoći žrtvi i oštećeniku, obitelji žrtve te obitelji počinitelja kaznenog djela.