Pula: Susret predstavnika Obrtničke komore Zagreb i Obrtničke komore Istarske županije

Pula: Susret predstavnika Obrtničke komore Zagreb i Obrtničke komore Istarske županije

U sjedištu Istarske županije u Puli sastali su se u srijedu, 24. veljače 2010. godine, predstavnici Obrtničke komore Zagreb i Obrtničke komore Istarske županije. U radu sastanka sudjelovali su zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić, v.d. pročelnika Upravnog djela za gospodarstvo Alen Damijanić, predstavnik Istarske razvojne agencije Boris Sabatti. Iz Zagrebačke županije prisustvovali su  pročelnik odjela za gospodarstvo Krunoslav Pilko i savjetnica za turizam u tom odjelu Ana Zelić Matić. Obrtničku komoru Zagreb predstavljao je tajnik Miran Šoić, a Obrtničku komoru Istarske županije predsjednik Aldo Ukanović i tajnik Eros Sorić. Na sastanku je bio i ravnatelj Obrtničkog učilišta Zagreb Dražen Maksimović.

Krunoslav Pilko je predstavio ideju jačanja suradnje Zagrebačke županije i Istarske županije i predložio da se u Puli  održi prezentacija Zagrebačke županije u ožujku ili travnju ove godine. Zamišljeno je da se u sklopu prezentacije  održi okrugli stol, nositelji kojeg bi bili župani, zatim susreti/radionice gospodarstvenika, te izložba proizvoda obrtnika i poduzetnika Zagrebačke županije, uz degustaciju i kulturno umjetnički program. Interes Zagrebačke županije jest prezentacija brandova (vino, sir, suhomesnati i ostali prehrambeni proizvodi) i povezivanje s turističkim i ostalim gospodarskim subjektima Istarske županije.

Vedran Grubišić je istaknuo zainteresiranost i otvorenost Istarske županije za suradnju, pozdravio ideju održavanja prezentacije Zagrebačke županije u Puli, te Istarske županije u Samoboru ili Velikoj Gorici. Iznio je mišljenje kako su problemi zajednički, pri čemu veliki problem predstavlja centraliziranost države, te kako je neophodno povećati potrošnju domaćih proizvoda. Upoznao je goste s uspjehom u brandiranju istarskih prehrambenih proizvoda, ali kako se u izvozu pojavljuje i problem nedovoljnih količina. Naveo je i mogućnost suradnje na području wellness turizma.

Alen Damijanić i Boris Sabatti iznijeli su stav kako je potrebno uključivanje Odjela za turizam Istarske županije, odnosno HGK - Županijske komore Pula.

Aldo Ukanović je istaknuo dosadašnju dobru suradnju s Obrtničkom komorom Zagreb, velike mogućnosti za njezino intenziviranje, te pohvalio nastup Obrtničke komore Zagreb na 12. Obrtničkom sajmu Istre u Puli.

Raspravljalo se i o mogućnosti nastupa gospodarstvenika Zagrebačke županije na predstojećim specijaliziranim sajmovima u Istarskoj županiji , kao što su Promohotel i  Vinistra.