Pula: Žene u Istri - srednjoškolci stvaraju Istrapediju

Pula: Žene u Istri - srednjoškolci stvaraju Istrapediju

U sjedištu Istarske županije  u Puli predstavljena je danas  (4. veljače  2010. ) na konferenciji za novinare akcija koju, pod nazivom  Žene u Istri - srednjoškolci stvaraju Istrapediju,  provodi Istrapedia - prva istarska Internet enciklopedija.

Akciju, koja ima za cilj obogatiti Istrapediju, te potaknuti učenike 2. i 3. razreda srednjih istarskih škola na kreativnost kojom mogu osvojiti vrijedne nagrade, predstavili su Vladimir Torbica, pročelnik Odjela za kulturu Istarske županije i Slavica Tobok Kandić, glavna urednica Istrapedije. Riječ je o prvoj  u nizu propagandnih akcija kojom se žele motivirati  srednjoškolci za istraživanje   istarske povijesti i jačanje  zavičajnog identiteta, naglasio je Torbica.

Radovi se mogu pisati na  hrvatskom i talijanskom jeziku i ne trebaju biti  duži od kartice teksta, naglasila je  Slavica Tobok Kandić. Uz tekst je poželjno     priložiti i video i audio zapise. Posebno će se vrednovati istraživački rad i originalnost, što znači da  treba izbjegavati teme koje su već objavljene na Istrapediji.

Natječaj je otvoren do 21. veljače 2010. godine, a u povodu 8. ožujka - Dana žena istarski će župan  Ivan Jakovčić  najuspješnijima podijeliti nagrade ( laptop, i knjige:  Istarska enciklopedija Istra kroz vrijeme ).

U akciju je uključeno  petnaestak srednjih škola u Istri. Svoja je iskustva  u korištenju Istrapedijom iznijela  učenica drugog razreda  pulske gimnazije Sara Škuflić.

Urednica Istrapedije upoznala je novinare s dosadašnjim iskustvima  prve istarske internetske enciklopedije, koja je startala krajem  travnja prošle godine.  Istrapediju  mjesečno posjeti u prosjeku pet i pol tisuća korisnika iz čak 45 zemalja.