Barcelona - Inauguralni sastanak Skupštine regionalnih i lokalnih vlasti Euro-Mediterana

Barcelona - Inauguralni sastanak Skupštine regionalnih i lokalnih vlasti Euro-Mediterana

Župan Istarske županije Ivan Jakovčić boravio je 20. i 21. siječnja 2010. godine u Barceloni kao izaslanik Hrvatske zajednice županija, gdje je sudjelovao u radu prvog sastanka Skupštine regionalnih i lokalnih vlasti Euro-Mediterana (ARLEM - Assemblée Régionale et Locale Euro-Méditerranéenne/Euro-Mediterranean Regional and Local Assembly).
Inauguralni sastanak ARLEM-a održao se pod pokroviteljstvom Odbora Regija i Republike Španjolske kao predsjedatelja Europske Unije, te na poziv gospodina José Montilla, predsjednika Vlade Katalonije. Sama svečanost održana je u Palači Pedralbes u Barceloni, sjedištu Unije za Mediteran na kojoj je sudjelovalo više od 70 predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti iz 30 zemalja partnera u Uniji za Mediteran.
 
Predsjednik Odbora Regija, gospodin Luc Van den Brande te predsjednik Vlade Katalonije gospodin José Montilla izjavili su da ARLEM ima za cilj ojačati suradnju između lokalnih i regionalnih vlasti u mediteranskim zemljama uključivanjem lokalne i regionalne vlasti u konkretne projekte Unije za Mediteran. ARLEM bi trebao olakšati uspostavu kontakata, razmjenu dobrih praksi i iskustava između gradova i regija te promociju suradnje. Ambicija ARLEMA je da bude prepoznat kao savjetodavno tijelo nove Vlade Unije za Mediteran, koja će funkcionirati neovisno od međunarodne političke situacije. Iako su lokalne i regionalne vlasti već sada uključene u implementaciju projekata Unije za Mediteran, poseban naglasak želi se staviti na buduće projekte iz područja urbanog razvoja, održivog gospodarstva prirodnih resursa, javnog zdravstva i obrazovanja.
 
Inicijativa osnivanja ARLEMA  pokrenuta je željom da se formalno institucionalizira uloga lokalnih i regionalnih vlasti unutar jednog Euro-mediteranskog Parlamenta. ARLEM je pokrenut u suradnji između Odbora Regija, teritorijalnih jedinica koje djeluju na Mediteranu te međunarodnih organizacija koje štite interese regionalnih i lokalnih vlasti s ciljem postizanja međuregionalne suradnje.
 
Na inauguralnom sastanku doneseni zaključci koji se odnose na predanost regionalnih i lokalnih vlasti Mediterana da u narednom razdoblju rade na očuvanju mira, demokracije, socijalne i kulturne tolerancije, održivog razvoja i prosperiteta u regiji. Nositi će se sa zajedničkim izazovima Euro-Mediteranske regije kao što su gospodarstvo i socijalni razvoj; posvetit će se promociji i jačanju suradnje i partnerstva; a složili su se da su to zajednički izazovi te da njihovo rješavanje izravno utječe na građane svih regija i gradova Mediterana.
Najavljeno je, s posebnim naglaskom, da će se ARLEM u 2010. godini baviti urbanim i teritorijalnim održivim razvojem, procesom decentralizacije, informatizacijom društva, malim i srednjim poduzetništvom, gospodarenjem vodama, kulturnom suradnjom te migracijom i integracijom.
 
Osim što su doneseni zaključci od zajedničkog interesa za sve partnere, na inauguralnom sastanku Skupštine imenovani su i potpredsjednici Skupštine regionalnih i lokalnih vlasti Euro-Mediterana - ARLEM i to Luc Van den Brande, predsjednik Odbora Regija (Flandrija, Belgija) i gospodin Mohamed Boudra, predsjednik regije Taza-Al Hoceima (Maroko).  Istarski župan Ivan Jakovčić izabran je u šesteročlano Predsjedništvo (Bureau) ARLEM-a. 

Galerija fotografija