Poreč: Predstavnici Hrvatskih voda o vodoopskrbi, vodozaštiti i navodnjavanju u Istri

Poreč: Predstavnici Hrvatskih voda o vodoopskrbi, vodozaštiti i navodnjavanju u Istri

Prioritetni programi u vodoopskrbi, vodozaštiti i navodnjavanju poljoprivrednih površina  bili su tema sastanka, održanog 14. siječnja 2010. godine, u Maloj vijećnici Uprave Grada Poreča.

Direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić i direktor Vodnogospodarskog odjela Rijeka Gordan Gašparović, razgovarali su sa županom Istarske županije Ivanom Jakovčićem, njegovim suradnicima, predstavnicima jedinica lokalne samouprave te resornih institucija o nekoliko tema.

Hrvatske vode su iznijele svoj stav da će do kraja 2012.godine biti dovršena glavnina  projektno- tehničke dokumentacije po pravilima Europske unije,  kako bi se sa što većim brojem projekata moglo aplicirati prema strukturnim fondovima EU. Hrvatske vode će nastojati realizirati velik broj projekata, među kojima se nalaze i oni vezani za Istarsku županiju i Grad Poreč, za koje bi se trebalo izdvojiti više desetaka milijuna eura.

Na temelju analize spremnosti jedinica lokalne samouprave donesene su odluke o projektima i njihovim programima. Na sastanku je također bilo riječi o programu navodnjavanja Istarske županije,  realizaciji programa na području Bulaža-Butonige, te realizaciji programa Istarskog vodo-zaštitnog sustava, kao i razvoju projekta Jadran. Voda kao opće dobro osnovni je resurs za gospodarski i tehnološki razvoj svakog životnog prostora, osobito ako se uzme u obzir orijentacija na turizam i ekološko čisti prostor i more.

Na kraju susreta izraženo je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, ali i dogovor za budući zajednički rad uz poštivanje rokova i pomoć u prikupljanju potrebne dokumentacije i izrade projekata.