Istarska i Primorsko-goranska županija čine prvu hrvatsku digitaliziranu regiju

Istarska i Primorsko-goranska županija čine prvu hrvatsku digitaliziranu regiju

Sve je spremno da  na području Istarske i Primorsko-goranske županije započne  digitalno emitiranje  televizijskog programa - rečeno je danas na primanju što ga je za  državnog tajnika  Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Igora Lučića i njegovu zamjenicu   mr.sc. Ivanu Andrijašević te  predsjednika Uprave Odašiljača i veze  Denisa Nikole Kulišića priredio  zamjenik župana Istarske županije Vedran Grubišić. Primanje je održano u sjedištu istarske županije u Puli. Na području te dvije županije, 26. siječnja 2010. godine prestaje s radom odašiljač  analogne televizije i kao  regija D5 postaju  prva hrvatske  digitalizirana regija.

U okviru provedbe pilot projekta "Digitalna Istra" u Istarskoj su županiji podijeljeni kuponi za  nabavku potrebne opreme za prijem  digitalnog televizijskog signala. Idućih se dana očekuje povećana potražnja za  digitalnim prijemnicima. Kako je rečeno, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koje su pružile financijsku potporu svim pretplatnicima javne televizije pri nabavci potrebne opreme.

Strategija prelaska  s analognog na  digitalno emitiranje televizijskog programa Vlada Republike Hrvatske usvojila je  krajem srpnja 2008. godine. Od 1. siječnja 2011. godine područje čitave Hrvatske bit će pokriveno digitalnim signalom. To će, kako je rečeno, jamčiti bolju kvalitetu  televizijskog signala te veću mogućnost  izbora dodatnih televizijskih programa i dodatne televizijske usluge, kao što su digitalni teletekst  i elektronički programski vodiči.

Galerija fotografija