Bičići: Martinja 2009 - manifestacija poticajna za stvaranje vinarske kulture Istre

Bičići: Martinja 2009 - manifestacija poticajna za  stvaranje vinarske kulture Istre

Na konferenciji za novinare, u sjedištu Istarske županije u Puli, najavljen je  program Martinje 2009, koja će se održati u subotu, 14. studenoga 2009. godine u Bičići. Riječ je o vinarskoj manifestaciji, koja se ove godine održava po drugi put,  s ciljem da na staroj tradiciji krštenja mošta u vino promovira  Barbanštinu  u  značajnu vinarsku destinaciju. Tim više, jer se radi o kraju sa sedamdesetak seoskih turističkih domaćinstava u kojima se želi ponuditi kvalitetno domaće vino.
Vinarska je kultura na Barbanštini vrlo stara. Još je  veliki barbanski sin, polihistor i kanonik Petar Stanković  u 19. stoljeću pisao o barbanskom teranu, koji se pio na bečkom dvoru. Sve to, kao i  mala crkvica u Bičići,  koja je posvećena  1315 godine, tisuću godina poslije rođenja Sv. Martina,  nadahnuće je za manifestaciju koju treba upisati na vinsku kartu Istre.  To je značajno za barbanski kraj,  naglasio je općinski načelnik Denis Kontošić, jer se želi  graditi turistička destinacija na dobrim vinima. Bičići će postati, naglasio je Kontošić,   centar vinarstva u Općini Barban.
Predsjednica Turističke zajednice  Barbana Danijela Kolić najavila je program Martinje 2009. koji započinje u 16.00 sati  smotrom vina i degustacijom, poslije čega će uslijediti  krštenje mošta u vino. U večernjim satima birat će se  najljepša boca vina Martinje, uz nastup  KUD-a Barban.
Poznati enolog i glavni pokretač Martinje Sergio Bile istaknuo je dobre uvjete Barbanštine za uzgoj vinove loze. Prijavilo se  dvadesetak vinara, koji će predstaviti svoja, kako je rekao Bile, autorska vina. Očekuje se da će Martinja u Bičići  inspirirati mnoge vinare u stvaranju  vinarske kulture Istre.