Pula: Konferencija za novinare župana Jakovčića

Pula: Konferencija za novinare  župana Jakovčića

Istarski je župan Ivan Jakovčić na svojoj  konferenciji za novinare, održanoj 17. studenoga 2009. u prostorijama Istarske županije u Puli, govorio o energetskoj politici i održivom razvoju u Istri. Usmjereni smo prema iskorištavanju obnovljivih izvora energije, a solarne elektrane bile bi alternativa klasičnim gorivima, naglasio je župan i dodao kako bez dovoljno energije Istra ne može biti  gospodarski konkurentna. Dakako, uz  obnovljive izvore energije koristit će se i klasični energenti, u čemu je ugljenu dano crveno, a plinu zeleno svijetlo.
Govoreći o energetskoj politici, osvrnuo se na nedavni boravak istarskog izaslanstva u Turkmenistanu. Razgovarali su o gospodarskoj suradnji, u čemu je naglasak bio na koji način u Istri koristiti plin iz te zemlje, koja je četvrta u svijetu po plinskim bogatstvima. Pulska Plinara d.o.o. mogla bi postati njihov partner. S druge strane,  Turkmenistan je zainteresiran za  kupnju nekoliko novih brodova, o čemu će župan razgovarati s predstavnicima pulskog Uljanika. U gospodarskoj suradnji s tom azijskom zemljom svoj bi interes mogle naći istarske tvrtke Puris i Pivovara.

Novinare je zanimao županov stav oko  financijskih problema u koje je zapao sajam knjiga u Puli. Ovogodišnji Sajam će se održati, jer je riječ o respektabilnoj kulturnoj manifestaciji s ugledom izvan Istarske županije. Istarska županija će se  angažirati oko pronalaženja odgovarajućeg privatnog sponzora.
Što se tiče prijedloga o sjedištu Istarske županije, župan je bio sasvim  jasan, ponovivši svoje ranije stajalište da to bude Pula. Kada je o bolnicama u Puli i Rovinju riječ, ni tu nema dileme. S tim se projektima ide, i uskoro će u Beču lobirati kod europskih zdravstvenih  agencija za ulaganje u istarsko zdravstvo.
Na novinarsko pitanje o arbitražnom sporazumu sa Slovenijom, župan je kratko odgovorio kako ga podržava, jer se na takav način samo ubrzavaju pregovori s Europskom unijom.