Pula: Započela implementacija projekta R.E.D.D. H.I.L.L.

Pula: Započela implementacija projekta R.E.D.D.   H.I.L.L.

Projekt R.E.D.D. H.I.L.L.  - Rural and Economic Development of a Disadvantaged Historical Istrian LocaLity novi je projekt koji će Istarska županija u suradnji s partnerima implementirati narednih 15 mjeseci.

Projekt R.E.D.D. H.I.L.L. sufinanciran je od strane Europske unije u sklopu prekograničnog programa Novi program za susjedstvo Adriatic INTERREG IIIA/PHARE a financiran Phare 2006 sredstvima.

Ugovor o financiranju projekta potpisan je 1. rujna 2008. godine između Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) pri Ministarstvu financija i Istarske županije koja je ujedno i nositelj projekta.

Projekt će trajati do 30. studenog 2009.godine. Ukupni proračun projekta je 384.152,00 eura, od čega 75% sufinancira Europska komisija, a ostatak Istarska županija.

Partneri na projektu su: Općina Grožnjan, Turistička zajednica Općine Grožnjan, talijanske regije: Veneto, Abruzzo i Puglia, a suradnici su Zajednica Talijana Grožnjan, i Agencija lokalne demokracije Brtonigla.

Opći ciljevi projekta:

  • jačanje kulturne i turističke ponude kroz revitalizaciju povijesnih i kulturnih vrijednosti u nestajanju tipičnih jadranskih ruralnih područja
  • sprječavanje iseljavanja lokalnog stanovništva u prekograničnom području i poticanje ponovnog naseljavanja
  • očuvanje zaštićene arhitektonske baštine Istarske županije

Specifični cilj projekta:

  • uspostavljanje turističke infrastrukture u Završju/Piemonte d'Istria, kao potpora u stvaranju modernog i inovativnog sustava turističkog i kulturnog potencijala tipičnog ruralnog naselja na Jadranu, putem turističke promocije lokaliteta i razvoj ljudskih   resursa u sektorima turizma i ruralnog razvoja

Glavne aktivnosti možemo podijeliti u nekoliko područja:

Koordinacija i suradnja među partnerima i ostalima uključenim u projekt u cilju stvaranja efikasnog projektnog partnerstva i uspješne koordinacije projektnih aktivnosti

Rekonstrukcija zgrade Polivalentnog Centra u Završju/Piemonte d'Istria

Rekonstrukcija bivše školske zgrade koja se nalazi na samom ulazu u Završje obuhvaćat će unutarnje i vanjske radove a obnovljena zgrada služit će modernom Polivalentnom Centru u kojem će se odvijati razne aktivnosti od turističkog Info punkta, do održavanja seminara i konferencija. Zgrada ukupne neto površine 329,00 m2 sastojati će se u prizemlju od turističke galerije s info punktom, manje izložbene galerije i višenamjenskim prostorom, te na I katu od polivalentne konferencijske sale i nenatkrivene terase.

Radionice  će služiti stvaranju "platforme" za razmjenu dobrih praksi u ruralnom održivom

razvoju jadranskih ruralnih lokaliteta kroz 4 radionice koje će voditi predstavnici talijanskih partnera:

  • Razvoj i implementacija održivih teritorijalnih strategija;
  • Zaštita i valorizacija kulturne baštine u turističke svrhe;
  • Inovativne metodologije teritorijalnog marketinga;
  • Aktivno građanstvo i njihovo uključivanje u definiranju teritorijalnih strategija; 

Informativno-promotivni alati

U  svrhu stvaranja informativno-promotivnog paketa lokaliteta Završje/Piemonte d'Istria izrađivat će se:

  • Brošure o Završju i području grožnjanštine
  • Letci s mapom Završja i tehničkim informacijama za turiste
  • Postavljanje 19 turističkih info-panela o lokalitetu, arhitektonskim i kulturnim znamenitostima te lokalnoj tradiciji.

Projektne promotivne aktivnosti u svrhu informiranja šire javnosti i ciljanih skupina na područjima svih uključenih partnera i suradnika te EU institucija o projektu, rezultatima i realiziranim aktivnostima.

Glavne ciljane skupine:

  • Građani Općine Grožnjan, s posebnim naglaskom na lokalne poduzetnike
  • Državni službenici u sektorima ruralnog i održivog razvoja, turizma i kulture
  • Stručnjaci u sektorima turizma, teritorijalnog marketinga, razvojnih strategija, zaštite kulturne baštine