Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlja organizirano obilježava od 1990. godine.

Barem na današnji dan potrebno je da obnovimo gradivo i da se podsjetimo povijesti postanka Zemlje, koja se nama čine beskrajno velikom a predstavlja tek neznatno zrnce u univerzumu. Zemlja je nastala prije cca 4.600 miliona godina i od plinova i kosmičke prašine prerasla u divnu, čvrstu i plavu kuglu, neznatno spljoštenu na jednom polu, ali i dalje takvu da se u nju lako zaljubiti. Kad bi njenu povijest saželi u mjesec dana tada bi se ispostavilo da su prva živa bića stigla otprilike 10-og dana od kada započinje i ono što danas nazivamo ekologija. Ljudska vrsta, u njenom sadašnjem obliku (homosapiens), ovdje je tek minutu a prije sedam sekundi su započeli pravi problemi kada su ljudi zamijenili lutalački život za krov nad glavom, započeli obrađivali zemlju i uzgajati životinje te prestali da budu dobri ekolozi.

Danas nas ima više od šest milijardi i moramo se zapitati: "Hoće li "Plava Planeta" izdržati posljedice naše hirovite tehnološke adolescencije u kojoj se sada nalazimo?"

Stručnjaci upozoravaju na činjenicu da će planeta Zemlja ubrzo postati nepristupačna za život ukoliko svi zajedno ne budemo više pažnje obraćali njenom očuvanju. To znači da je potrebno da djelima pokažemo brigu o našem "Plavom Planetu" svakodnevno a ne samo da ga se formalno sjetimo godišnje 22. travnja. Jedan od najvećih izazova današnjice je promjena klime i povećanje ispuštanja stakleničkih plinova... Stoga je i ovogodišnji moto obilježavanja Dana planeta Zemlje 'Sačuvajmo klimu!' (A Call for Climate).

U časopisu "Okoliš" Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u suradnji s ekološkim udrugama, u obilježavanju 22. travnja, poziva sve građane Republike Hrvatske da prihvate okolišu prijateljske načina ponašanja.

DESET ZAPOVIJEDI PRIJATELJA PRIRODE:

1. najprije očisti pred svojim pragom
2. ono što si očistio danas, čuvaj sutra.
3. štiti prirodu, ne uništavaj je.
4. ne zagađuj zrak jer čisti zrak je dug život.
5. u svoje srce i srce bližnjih usadi ljubav prema prirodi.
6. ne kradi od budućnosti.
7. nastoji da ono što imaš, traje što duže.
8. misli danas za bolje sutra.
9. kontrolirano odlaži otpad i ne stvaraj divlja odlagališta.
10. sjeti se da nisi vlasnik Zemlje, nego njen zaštitnik i čuvar.

Razmislimo svi zajedno o deset zapovjedi i primijenimo ih u praksi svakodnevno ukoliko želimo da "Plavi planet" ostane još dugo ovako lijep, ako ne i ljepši, nego što je to danas.