Poreč:Obilježen Dan Istarskog statuta

Poreč:Obilježen Dan Istarskog statuta

U povodu 30. ožujka - Dana Statuta Istarske županije u Istarskoj je sabornici u Poreču održana Svečana sjednica Skupštine Istarske županije. Tim su povodom po prvi put uručena županijska priznanja - Nellu Milottiju Grb Istarske županije i Neli Sršen Medalja Istarske županije. Ta se priznanja dodjeljuju za posebne zasluge u promicanju razvoja i ugleda Istarske županije - stoji u obrazloženju.

Sjednicu je otvorio predsjednik Županijske skupštine Anton Peruško, koji je, poslije upućenih pozdrava vijećnicima, ostalim sudionicima i ovogodišnjim dobitnicima županijskih priznanja, održao prigodni govor. Poslije oživljavanja sjećanja na povijesna zbivanja u Istarskoj sabornici, Peruško je naglasio kako je " Glas za statut bio glas za višejezičnost, multikulturalnost, suživot, antifašizam, za prava i slobode građana Istre bez obzira na nacionalnu pripadnost" i dodao kako je "Statut bio i ostao naš putokaz, naš prozor prema Europi."

Župan Ivan Jakovčić u svom je govoru naglasio kako je 30. ožujak 1994. godine, dan donošenja Statuta Istarske županije, postao nezaobilaznim datumom istarske novije povijesti. Podsjećajući na sve probleme i odbacivanja koje je Statut izazvao u tadašnjem državnom vrhu - od ukidanja nekih članaka do prijetnje raspuštanjem Županijske skupštine -Jakovčić je ustvrdio kako su danas vrijednosti ugrađene u istarski statut dio općeprihvaćene nacionalne politike, i dodao kako je siguran "da danas nitko ne dvoji o realnoj potrebi službene dvojezičnosti u radu Istarske županije. Danas mogu sa zadovoljstvom reći da su sve ključne političke snage Istre jedinstvene u potrebi zaštite talijanske nacionalne zajednice."

Svečanom tonu sjednice pridonijeli su nastupi pjevačkih zborova "Joakima Rakovca" iz Poreča, "Lina Marianija" iz Pule i "Roženica" iz Pazina, koji su izveli skladbe Nella Milottija.

Galerija fotografija