Pula: Posjet češkog ministra kulture

Pula: Posjet češkog ministra kulture

U sklopu boravka u Republici Hrvatskoj, češki ministar kulture Vitezslav Jandak posjetio je u subotu, 11. ožujka 2006. godine, Istarsku županiju. Češko je izaslanstvo, u kom su uz ministra kulture bili Stanislav Karabec, glavni ravnatelj Kabineta ministra, Martin Bezouška, ravnatelj Odbora za unutarnje odnose, analizu i komunikacije te Petr Korbel, prvi tajnik u Veleposlanstvu Češke Republike u Republici Hrvatskoj, primio istarski župan Ivan Jakovčić. U radnom su dijelu sastanka, od strane Istarske županije, sudjelovali Miodrag Čerina, pročelnik Kabineta župana, Lucija Debeljuh, članica Poglavarstva zadužena za kulturu i Mladen Dušman, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu i kulturu.

Istra je češkim građanima vrlo zanimljiva, ne samo kao turistička destinacija, već i kao kraj s bogatim kulturnim nasljeđem, te je dogovorena suradnja u razmjeni studenata koji bi radili na restauraciji slika, fresaka, oltara, te staro gradskih povijesnih jezgri. Jednako je taka moguće uključiti češke kipare u rad Mediteranskog kiparskog simpozija, te u druge oblike suradnje.

Razgovaralo se, između ostaloga, i o velikoj izložbi suvremene umjetnosti, kojom bi se istarski umjetnici predstavili publici u Pragu.