Pula: Posjet kineskog veleposlanika

Pula: Posjet kineskog veleposlanika

Veleposlanik Narodne Republike Kine u Zagrebu, NJ.E. Zhenglong Wu posjetio je danas Istarsku županiju. U sklopu nastupnog posjeta, visokog je gosta, s kojim je bio ataše u kineskom veleposlanstvu gospodin Zhao Jian, primio istarski župan Ivan Jakovčić. Budući da je Istarska županija ranije potpisala pisma namjere o suradnji s kineskim provincijama Yunnan i Zhejiang, župan Jakovčić u prigodnom je obraćanju izrazio zadovoljstvo uspostavom dobrih odnosa, koje treba i dalje njegovati i produbljivati. Najavio je mogućnost posjeta jednog gospodarskog izaslanstva Narodnoj Republici Kini, u kojem će biti predstavnici brodograđevne i duhanske industrije, te proizvodnje kamena, poljoprivrednih strojeva i turizma.

S obzirom na sve veći trend izvoza kineskih roba na europsko tržište, razmatrana je mogućnost korištenja lučkog bazena Bršica u poslovima robne razmjene.

Kineski je veleposlanik pozdravio taj prijedlog i naglasio da međusobne gospodarske odnose između dviju zemalja treba dalje razvijati na konkretnim projektima. Tradicionalno prijateljstvo između Kine i Hrvatske dat će poticaj takvim inicijativama.

Na kraju susreta, kineski veleposlanik i istarski župan razmijenili su darove.

(Služba za odnose s javnošću)