Održan 1. sastanak projektnih partnera za projekt CYROS

Održan 1. sastanak projektnih partnera za projekt CYROS

Istarska županija je započela s provedbom EU projekta CYROS - Implementation, in the Programme area, of the EUSAIR flagship and crosspillar project idea Adriatic Ionian CYcle ROute for Sustainable tourism, u ulozi projektnog partnera. Vodeći partner projekta, Regione Friuli Venezia Giulia, osmislio je projektni prijedlog zajedno s partnerima te ga prijavio na program prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2021-2027, u okviru kojeg je i odobren za sufinanciranje. 
Dana 4.6.2024. godine je u Trstu, u sjedištu regije Friuli Venezia Giulia, održan 1. partnerski sastanak (Kick-off) na kojem su prisustvovale sve partnerske institucije. Događaj je najavila pročelnica za infrastrukturu i razvoj regije Friuli Venezia Giulia, Cristina Amirante. 
Glavni cilj inicijative - u kojoj sudjeluju talijanski partneri (regije Puglia, Abruzzo i Marche) i hrvatski partneri (Istarska, Primorsko-goranska i Dubrovačko-neretvanska županija) - je doprinijeti definiranju biciklističke rute koja se proteže duž jadranske obale u Italiji i Hrvatskoj s ciljem promicanja održive mobilnosti i održivog turizma te poticati multimodalnost na nacionalnoj i regionalnoj razini. U tu svrhu, trasirati će se Jadransko-jonska biciklistička ruta te će ponuditi mogućnosti s biciklom na bus, vlak, brod. Friuli Venezia Giulia i Istarska županija povezati će se autobusnom linijom s mogućnošću prijevoza bicikala, od čega će koristi imati i korisnici Parenzane. Nadalje, organizirat će se niz edukacija i radionica prekograničnog karaktera, čiji je cilj rasprava o najispravnijem načinu planiranja i projektiranja biciklističkih staza kao i poticanje razmjene dobrih praksi s partnerima.
Uslijedilo je predstavljanje projektnih partnera, radnih paketa projekta te komunikacijskih aktivnosti.
Projekt je formalno započeo 1. ožujka i trajat će 30 mjeseci, s ukupnim proračunom od 2,75 milijuna eura, od čega će 2,2 milijuna sufinancirati Europski fond za regionalni razvoj (ERDF). Proračun Istarske županije iznosi 370.000,00 eura.