Predstavljen Program mjera za zadržavanje i privlačenje ljudskih resursa u javnim zdravstvenim i socijalnim ustanovama Istarske županije

Predstavljen Program mjera za zadržavanje i privlačenje ljudskih resursa u javnim zdravstvenim i socijalnim ustanovama Istarske županije

Problem nedostatka zdravstvenog kadra u zdravstvu i socijalnoj skrbi gorući je problem prisutan na razini Republike Hrvatske, a s kojim se Istarska županija aktivno uhvatila u koštac i donijela niz konkretnih mjera. Program mjera za zadržavanje i privlačenje ljudskih resursa u javnim zdravstvenim i socijalnim ustanovama Istarske županije predstavili su na današnjoj konferenciji za novinare istarski župan Boris Miletić i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordana Antić.

Uvodno je župan istaknuo da je Istarska županija osnivač 5 zdravstvenih ustanova, odnosno Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, Istarskih domova zdravlja, Istarskih ljekarni i Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno te 4 doma za starije osobe u Puli, Rovinju, Novigradu i Raši. 

„Pitanje nedostatka kadrova u zdravstvenim ustanovama prisutno je diljem Europe, pa tako i u Hrvatskoj i na našem Poluotoku. Iz tog je razloga Istarska županija odlučila u županijski proračun za 2024. godinu osigurati financijska sredstva za ovaj Program mjera kako bismo poslali vrlo jasnu poruku prije svega našim djelatnicima da brinemo o njima, ali i s ciljem privlačenja onog kadra koji je deficitaran u javnim zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

Mjere, dakle, obuhvaćaju devet zdravstvenih i socijalnih ustanova čiji je osnivač Županija, ali dvije mjere se odnose i na Opću bolnicu Pula, koja je od 1. siječnja 2024. vraćena pod ingerenciju države. Prema riječima župana, radi se o financijskim mjerama, ali i drugim oblicima pogodnosti i ukupno ih je 24, dok ih je danas predstavljeno pet. Vrijednost ovih pet mjera za 2024. godinu iznosi 1,5 milijuna eura.

„Na inicijativu pročelnice dr. Antić, pokrenuli smo i Burzu zdravstvenih radnika, koja je doista pokazala uspjeh u prošloj godini jer se djelatnicima, koji su to željeli, omogućilo da dodatno rade i zarade u drugim ustanovama čiji smo osnivači. Osim mjera koje provodi naš Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, podsjetit ću na dodjelu stipendija studentima na studijima za deficitarna zanimanja u zdravstvu u Istarskoj županiji, koje su višegodišnje i duplo veće od onih koje dodjeljujemo redovnim studentima. Unutar UO za gospodarstvo provodimo program ISTRAMEDIC putem kojeg sufinanciramo kamatu na stambene kredite za deficitarni zdravstveni kadar jer je upravo stambeno pitanje jedna od većih tema kada govorimo o privlačenju kadra. Nadalje, novina u ovogodišnjem proračunu je 3 milijuna eura koje smo osigurali u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju za rekonstrukciju djela zgrade, koja se nalazi u sklopu nekadašnje Mornaričke bolnice, s ciljem smještaj medicinskog osoblja, odnosno uređenja 24 stana“, nastavio je župan ponovivši da su obrazovanje, zdravstvo i socijalna skrb prioriteti u ovome mandatu. 

„Za aktivnosti u sklopu Operativnog plana za zdravlje i socijalno blagostanje, u 2024. godini osigurali čak 422 % više sredstava, u odnosu na 2023. godinu, odnosno s 4,5 milijuna eura sredstva su povećana na preko 18,8 milijuna EUR. Najveće povećanje odnosi se upravo na ljudske resurse, koje je povećano za 1.127 %, odnosno s preko 138 tisuća eura na preko 1,5 milijuna eura. Mislim da time dajemo vrlo jasnu poruku koliko su nam zdravstveni i sustav socijalne skrbi bitni, ne samo riječima već vrlo konkretno financijama i brojevima“, zaključio je župan Miletić.   

„Ideja je održivi javni zdravstveni i socijalni sustav, odnosno kako da budemo konkurentni privatnom sektoru i time zadržimo i privučemo kadar. Polazište svega je čovjek koji dobiva zdravstvenu zaštitu kada je treba i gdje je treba i da ona bude besplatna. Mi se doslovno borimo da održimo javni zdravstveni i socijalni sustav. Da bi pacijent dobio tu uslugu moramo imati ljude jer oni su osnova, kostur. Ljudi, djelatnici koji su zadovoljni. Ove mjere su prve iz seta izravnih, odnosno materijalnih. Imamo i indirektne mjere, odnosno organizacijske, a i imamo karticu pogodnosti što se još nadopunjuje i nadograđuje“, istaknula je dr. Antić koja je kazala i kako su se radili strogi kriteriji. 

„Djelatnik ne smije imati opomenu ili upozorenje na kršenje radne obveze, a to se prvenstveno odnosi na ponašanje prema pacijentima. Želimo dati sve svakom našem zaposleniku, ali isto tako želimo da se on ponaša prema svakome pacijentu dostojanstveno i s punom pažnjom, te da mu pruži najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Upravo s tim ciljem, ulažemo i u stručna usavršavanja i edukaciju naših zaposlenika“, kazala je pročelnica ujedno predstavivši mjere. 

Mjere se odnose na: 

  1. Sufinanciranje troškova stanovanja
  2. Jednokratna naknada za kupnju prvog stana ili kupnju/izgradnju kuće
  3.  Financijski bonus vjernosti poslodavcu
  4.  Financijski bonus dobrodošlice
  5. Financijska naknada za pojačani rad u turističkoj sezoni

Detaljnije informacije i svi uvjeti dostupni su OVDJE.

Galerija fotografija