Otvoren moderni Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma - KLIK Pula

Otvoren moderni Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma - KLIK Pula

U Puli je danas održano svečano otvorenje Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula -  KLIK PULA, još jedne iznimno značajne investicije u istarsko obrazovanje, vrijedne preko 12,5 milijuna eura.     

Povodom otvorenja istarski župan Boris Miletić kazao je kako je ovo veliki dan za grad, županiju, ali i za cijelu Hrvatsku. 

„Turizam je jako bitna grana našeg gospodarstva, a čini preko 20 % hrvatskog BDP-a. Istra je šampion turizma, ali turizam bez ljudi nema smisla. Možemo imati nove tehnologije i primjerice robote koji poslužuju, no to nije onaj turizam kojega želimo jer je ključ uspjeha u turizmu čovjek. Od sada će naši učenici imati puno kvalitetnije uvjete školovanja, ali i ne samo oni jer, podsjetit ću, Centar će biti mjesto i cjeloživotnog učenja i usavršavanja. U projektu je sudjelovao veliki broj partnera iz privatnog sektora i držim da je to put kojim naše obrazovanje treba ići. Treba osluškivati potrebe tržišta rada, te na području obrazovanja i ponuditi takve programe.“, kazao je župan dodajući da su mu od prvoga dana obrazovanje, uz zdravstvo i socijalu, prioriteti. Potvrđuje to, rekao je Miletić, i preko 2,6 milijuna eura, koje je Istarska županija izdvojila za sufinanciranje projekta rekonstrukcije i dogradnje Centra KLIK Pula. Ujedno je podsjetio na brojna druga dosadašnja ulaganja u ovo područje, u ovome mandatu, poput  rekonstrukcije i dogradnje Talijanske srednje škole "Leonardo da Vinci" Buje, obnove područne škola u Nedeščini, brojna ulaganja u zgradu Društvenog centra Pula i druge zgrade škola diljem Istre, čiji je osnivač Županija. 

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić kazao je kako mu je iznimno drago prisustvovati otvorenju Centra koji predstavlja budućnost i sam vrh koji se može pružiti u strukovnom obrazovanju.

„Nalazimo se u županiji koja je predvodnik izvrsnosti turizma u Hrvatskoj i kojoj će ovaj Centar biti tvornica novih mladih, inovativnih umova koji će sudjelovati u izradi nove kvalitete i izvrsnosti istarskog turizma. Ovaj Centar ima puno pozitivnih efekata na budućnost, mnogo više od same zgrade koja se danas otvara. Vlada je uložila kroz europske fondove 10 milijuna eura, to su uistinu značajna sredstva koja su uložena. Ukupno je predviđeno 25 regionalnih centra kompetentnosti. Njih 11 je za sada završeno, što znači da imamo još 14 centara koji će se otvoriti u Hrvatskoj u različitim strukovnim zanimanjima.“, kazao je ministar Erlić.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Dragan Jelić čestitao je korisnicima na završetku hvalevrijednog projekta.

„Često od svojih suradnika tražim promemoriju da vidim da li je bilo kakvih problema pri realizaciji projekata, pa ću samo pročitati jednu rečenicu: Nema otvorenih pitanja, provedba projekta je tekla po planu. Očekuje se zaprimanje završenog zahtjeva za nadopunu sredstava te nema korekcija. Svaka čast na provođenju velikog projekta bez problema.“, poručio je ravnatelj Jelić.

Ravnateljica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, popularne Lipe, Orhideja Petković kazala je kako je izuzetno zadovoljna, sretna i ponosna zbog otvorenja KLIK-a.

„Zahvaljujem svim gostima koji su se odazvali, Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Vladi Republike Hrvatske, Istarskoj županiji, Gradu Puli, Organizacijskoj jedinici za provedbu strukturnih instrumenata Europske unije i Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje projekata EU, svim partnerima i svim našim učenicima jer su sa mnom i svojom angažiranošću doprinijeli da se izgradi jedna škola. A izgraditi školu znači izgraditi budućnost, intervenirati u zajednicu u kojoj živimo i ustvari izgraditi jedno bolje sutra ne samo za nas, nego i za generacije koje dolaze.“, poručila je ravnateljica Petković istaknuvši kako će KLIK Pula imati i dormitorij s 28 ležajeva za svoje one koji su zainteresirani dobiti licencu za edukaciju koju im Škola može ponuditi u okviru turizma i ugostiteljstva. Prema njezinim riječima, Školu pohađa oko 600 učenica i učenika i nikada nisu imali probleme s upisima. S novim Centrom, poručila je, očekuje još i veći interes. 

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić istaknuo je kako je dan kada se otvara nova škola uistinu poseban. 

„Ova regija se razvija u smjeru održivog turizma, u smjeru dobrog i kvalitetnog ugostiteljstva, tako da sam siguran da škola koja ima dobre rezultate da će s ovom školom imati još bolje rezultate.“, rekao je gradonačelnik Zoričić zaželjevši profesorima i profesoricama ustrajanje u prenošenju znanja i iskustva iz struke mladim ljudima.

Svečanosti su prisustvovali i zamjenik i zamjenica župana Tulio Demetlika i Jessica Acquavita, predsjednica županijske Skupštine Sandra Ćakić Kuhar, pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan sa suradnicama, predstavnici izvođača radova, članovi Školskog odbora te ostali uzvanici.
 

Podsjetimo, Ministarstvo turizma i sporta prepoznalo je regionalne centre kompetentnosti (RCK) kao instrument kojim može unaprijediti kvalitetu obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo te prilagođavati ga potrebama tržišta rada s ciljem jačanja konkurentnosti ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu. Centar je mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Odlukom Ministarstva turizma 20. srpnja 2018. godine Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula  imenovana je centrom i time stekla prava na prijave na natječaje Ministarstva turizma i sporta kroz razne fondove. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je iste godine imenovalo 25 srednjih strukovnih škola regionalnim centrima kompetentnosti u pet ključnih obrazovnih sektora (Zdravstvo, Strojarstvo, Elektrotehnika i Računarstvo, Poljoprivreda i Turizam). Odabrane škole dobile su priliku postati mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojima se provode programi redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja kao i drugi oblici formalnog i neformalnog obrazovanja.

Osnivanje, uspostava i razvoj Centra KLIK Pula provodio se putem 2 zasebna EU projekta. Prvi se odnosi na rekonstrukciju i dogradnju centra KLIK Pula, a nositelj je Istarska županija. Ukupna vrijednost iznosi 6.615.680,15 EUR, od čega je 3.981.455,86 EUR osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, a 2.634.224,29 EUR iz proračuna Istarske županije. Drugi projekt obuhvaća uspostavu i razvoj Centra, kao i niz programa stručnog usavršavanja za nastavnike, provedbu visoko kvalitetne praktične i teorijske nastave. Nositelj je Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula. Vrijednost projekta je 5.931.659,00 EUR, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda. 

 

Galerija fotografija