Jednoglasno usvojen Prijedlog Plana razvoja Istarske županije

Jednoglasno usvojen Prijedlog Plana razvoja Istarske županije

U Spomen domu, u Pazinu, danas je održana 23. sjednica Skupštine Istarske županije, ujedno prva u ovoj godini, koja je započela svečanom prisegom vijećnika Dalibora Macana (SDP), a koji je zamijenio vijećnika Gorana Hrvatina, uslijed stavljanja mandata u mirovanje.

Na aktualnom satu postavljen je upit kada će biti raspisan natječaj u sklopu Fonda za pomoć manje razvijenim jedinicama lokalne samouprave, na što je resorni pročelnik za održivi razvoj Mirko Radolović odgovorio da se sredstva dodjeljuju temeljem Pravilnika, a koji je trenutno u fazi dorade kako bi bio još bolji. Naime, nakon zadnje dodjele sredstava razgovaralo se s općinama, na koje se poticaji i odnose, a koje su izrazile želju da se određene stavke razrade, odnosno da se kriteriji pojasne. Sama objava Javnog poziva očekuje se sredinom veljače ili početkom ožujka.

Pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb se osvrnula na veliki interes medija i brojne napise oko Istarskih domova zdravlja, uslijed promjena voditelja u Ispostavama Buzet i Poreč.

„Što se tiče Istarskih domova zdravlja, primarna zdravstvena zaštita mora funkcionirati. Imamo 114 obiteljskih liječnika od kojih čak 50 mogu danas otići u mirovinu, odnosno njih 18 imaju više od 65 godina, a neki čak 70-72 g. To je dugogodišnje razmišljanje ili ne razmišljanje o kadru, kako god netko shvatio. Pokušavamo na razne načine privući novi kadar koji nam nedostaje, a ovakvi napisi koji su uvijek poluistiniti neće pomoći. Mislim da svi moramo raditi zajedno na njegovom privlačenju. IDZ su prije gotovo 20 godina postali jedna ustanova. Imamo samo jednu ustanovu, nemamo 7 ravnatelja nego 1 ravnatelja, jedna jedina osoba odgovorna je za financijsko poslovanje i organizaciju rada. Ravnatelj bira i razrješuje svoje voditelje i zamjenike i oni trebaju pomoći u provedbi planova. To međutim u našem IDZ-u nije zaživjelo na takav način, već su Ispostave bile zasebne jedinice same za sebe. Oni nisu ravnatelji, nego voditelji i u Ispostavama nema velikih bogova. I u nekim našim drugim ustanovama mijenjaju se voditelji i ništa se o tome piše.“, rekla je dr. Antić.

Nadalje, spomenimo i da je bilo govora o cijeni smještaja u domovima za starije osobe čiji je osnivač Istarska županija, na što je rečeno da je održano nekoliko sastanaka s ravnateljicama upravo na tu temu.

„Doći će do povećanja od oko 15 %, a cijena će biti od ispod 500 eura do maksimalno 800 eura, dakle i dalje smo najjeftiniji u Hrvatskoj. Međutim, te cijene koštaju, a koštaju Istarsku županiju jer mi sufinanciramo te domove s iznosom od ukupno nešto manje od milijun eura, čime je obuhvaćeno otprilike 500 korisnika. Što se tiče gradskih domovima, njih sufinanciraju gradovi, a stradaju najviše korisnici koji su u privatnim domovima. Paradoks je da je skrb puno bolja u našim domovima, nego u privatnim, a oni plaćaju puno veće cijene i to je ono što je žalosno.“, rekla je pročelnica Antić, čiji je rad na čelu županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb pohvalio vijećnik Vili Bassanese, dok je vijećnica Tatjana Tomaić pohvalila sve županijske pročelnice i pročelnike.

„Mislim da će se pitanje cijene smještaja u domovima za starije osobe riješiti onoga dana kada u Republici Hrvatskoj budu utvrđeni kriteriji tko ima pravo na subvenciju, u kojem iznosu, i kada će tu subvenciju korisnik moći koristiti u županijskom, gradskom ili privatnom domu. To bi bilo jedino pošteno, a to smo predlagali brojnim dosadašnjim Vladama i premijerima.“, nadovezao se istarski župan Boris Miletić dodavši da je tu praksu uveo kao gradonačelnik Pule za subvencije za dječje vrtiće, a vrijedile su i za gradske i za privatne predškolske ustanove.

„Što se tiče izgradnje nove zgrade za Talijansku osnovnu školu u Novigradu proveli smo dva postupka javne nabave. Nažalost, dobili smo puno veći iznos od sredstava koja su definirana troškovnikom, tako da smo u pripremi novog postupka kroz koji dan“, odgovorila je pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan, koja je najavila i da će do kraja mjeseca ili početkom sljedećeg biti raspisan natječaj za dodjelu stipendija studentima na studijima za deficitarna zanimanja u zdravstvu, a potom i onaj za studente slabijeg imovnog stanja.

Na sjednici je predstavljen te potom i jednoglasno usvojen Prijedlog Plana razvoja Istarske županije za razdoblje od 2022. do 2027. godine, a uvodno se na njega osvrnuo zamjenik župana Tulio Demetlika, a potom i ravnateljica JU „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove“ Ivana Dragišić. Plan razvoja temeljni je srednjoročni akt strateškog planiranja, koji se donosi u svrhu definiranja posebnih ciljeva za provedbu dugoročnih akata strateškog planiranja, Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine te sektorskih i višesektorskih strategija. Sukladno srednjoročnoj viziji razvoja te utvrđenim prioritetima, posebnim ciljevima i mjerama, ključne snage Istarske županije su visoka kvaliteta života, očuvan okoliš te inovativno i konkurentno gospodarstvo. Njena otpornost očituje se u više elemenata društveno gospodarskog razvoja, od sposobnosti ublažavanja rizika uzrokovanih klimatskim promjenama, preko diversifikacije gospodarskog sektora i inovativnog pristupa tradicionalnim industrijama, do zdravstvene i socijalne vitalnosti stanovništva kao njenog ključnog resursa. Uz daljnje promicanje uključivosti i multikulturalnosti, Istarska županija ostaje najrazvijenija regija u Republici Hrvatskoj te dodatno unaprjeđuje povezanost na regionalnoj razini.

Jednoglasno je usvojena i Odluka o proglašenju europskog povjerenika za poljoprivredu i ruralni razvoj u razdoblju 2014.-2019. godine Phila Hogana počasnim građaninom Istarske županije.

„Proglašavanjem počasnim građaninom Phila Hogana, upućujemo mu posebnu zahvalnost što se kao političar Europske unije, profesionalno i nepristrano zauzeo za rješavanje spora oko imena Teran, što je važno ne samo vinarima koji se bave proizvodnjom Terana, već i svim žiteljima Istarske županije koji štuju svoj identitet, tradiciju i povijest“, stoji u obrazloženju.

 

Galerija fotografija