Upriličen prijem za vodstvo Talijanske Unije

Upriličen prijem za vodstvo Talijanske Unije

U sjedištu Istarske županije, u Puli, jučer je održan sastanak s vodstvom Talijanske Unije (TU). Sastanku su uz zamjenicu župana Jessicu Acquavita i predsjednika TU Maurizija Tremula prisustvovali i predsjednik Izvršnog odbora TU Marin Corva, predsjednik Skupštine TU Paolo Demarin, županijska pročelnica za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade Tea Batel te pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica. Njegovanje dugogodišnjeg odnosa prijateljstva i suradnje između Istarske županije i autohtone talijanske nacionalne zajednice u Istri, te njegovo daljnje unaprjeđenje bili su tema jučerašnjeg službenog susreta.

Zamjenica župana Acquavita izrazila je zadovoljstvo s još jednim u nizu redovitih susreta s predstavnicima Unije te se osvrnula na izvrsnu suradnju.

„Naša Županija posvećuje veliku pažnju, te izdvaja znatna financijska sredstva za potrebe talijanske nacionalne zajednice, a provodi i projekte i inicijative usmjerene na promicanje dvojezičnosti. To čini podupirući i Talijansku Uniju, kao i hvalevrijedne projekte u kulturi koje Unija organizira zajedno s zajednicama Talijana, poput Festivala Istroventeskog i Istriotskog dijalekta“, istaknula je Acquavita.

Prisan odnos s Talijanskom nacionalnom zajednicom, istaknuto je, jasno je definiran kako u Statutu Istarske županije, tako i u onima dvojezičnih gradova i općina te se on godinama živi i njeguje. Upravo je to dio posebnosti Istre, na čijem području žive dvije autohtone kulture, a što se između ostaloga očituje u dvojezičnosti.

Naposljetku, predsjednik Tremul izrazio je zadovoljstvo iskazanom namjerom da se postojeća suradnja ostvari i na polju europskih projekata te u sklopu aktivnosti koje imaju znatan pozitivan učinak na ovaj kraj u cijelosti, kao što su osnivanje dvaju centara za istrovenetski i istriotski dijalekt.

Jedno od pitanja o kojem je bilo posebno govora na sastanku je upravo ono o jačanju dvojezičnosti, bilo u njegovoj upotrebi u svakodnevnom životu, bilo u javnim službama ili cestovnom prometu. U tom je kontekstu predstavljen rad Upravnog odjela za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade Istarske županije, koji kontinuirano provodi niz projekta za očuvanje dvojezičnosti i promociju talijanskog jezika kao što su tečajevi talijanskog jezika za službenike u javnim službama, uvođenje jezičnih laboratorija talijanskog jezika za predškolarce u hrvatskim vrtićima, tjedni pregled vijesti na talijanskom jeziku na lokalnoj televiziji i radiju, kao i usavršavanja za učitelje i nastavnike talijanskog jezika koja se provode kontinuirano dva puta godišnje.
 

Galerija fotografija