Istarska županija u 2023. godini vodeća po izdvajanjima za zdravstvo

Istarska županija u 2023. godini vodeća po izdvajanjima za zdravstvo

Prema istraživanju portala Župan.hr, Istarska županija je od svih hrvatskih županija, izuzev Grada Zagreba, u 2023. godini najviše sredstava izdvojila za područje zdravstva. Također, Istarska županija se našla i na visokom trećem mjestu kad govorimo o lanjskim izdvajanjima za socijalnu skrb i kulturu.  

Koncem prošle godine je tako predstavljen mobilni mamograf i ultrazvuk, ukupne vrijednosti u iznosu od 477 tisuće eura, koje je Istarska županija kupila za potrebe Istarskih domova zdravlja, a sve kako bi mamografske preglede učinila dostupnijima građankama svih dijelova Istre. Također, započeo je i Projekt adaptacije i opremanja Odjela za dječju rehabilitaciju u Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno, kojeg zajednički sufinanciraju Istarska županija, te svi istarski gradovi i općine. Spomenimo i da su iz županijskog osigurana sredstva za rad Tima za ranu intervenciju za djecu s neurorizičnim teškoćama, u iznosu od 32 tisuće eura. Nadalje, Istarska županija je, svjesna važnosti rane intervencije kod djece s razvojnim odstupanjima i poteškoćama u razvoju, provela sveobuhvatnu analizu stanja i potreba djece i njihovih obitelji, te je kao prva u Hrvatskoj izradila Plan rane intervencije u djetinjstvu u Istarskoj županiji.

Iz županijskog proračuna izdvojeno je i preko 151 tisuću eura za programe i aktivnosti Opće bolnice Pula i Nastavnog zavoda za hitnu medicinu, a najveći dio sredstava odnosi se na sufinanciranje aktivnosti stambenog zbrinjavanja po beneficiranim uvjetima zdravstvenih radnika deficitarnih struka zaposlenih u obje zdravstvene ustanove, kako bi se ublažio problema nedostatka kadra, a s istim je ciljem pokrenuta i Burza zdravstvenih radnika.  

Istarska županija, kao njihov osnivač, podržala je i razne aktivnosti „iznad standarda“ Istarskih domova zdravlja, kao i program „Zaštita i očuvanje mentalnog zdravlja“ Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, ukupne vrijednosti preko 60 tisuća eura. 

110 tisuća eura iz županijskog proračuna je išlo za projekte 51 udruge iz područja zdravstva i socijalne skrbi, za što su ovoj godini sredstva znatno povećana te je vrijednost ovogodišnjeg Javnog natječaja, koji je upravo u tijeku, 174 tisuća eura ili 58 % više u odnosu na lani. 

„U ovogodišnjem Proračunu mnoge smo stavke povećali, ali svakako najznačajnije povećanje se odnosi upravo na sredstva koja se izdvajaju za aktivnosti u sklopu Operativnog plana za zdravlje i socijalno blagostanje i to za nevjerojatnih 422 % u odnosu na 2023. godinu, odnosno s 4,5 milijuna eura sredstva su povećana na 18,78 milijuna eura“, istaknuo je župan Miletić. 

Galerija fotografija