Održan radni sastanak s Holcimom

Održan radni sastanak s Holcimom

Istarski župan Boris Miletić, zamjenik župana Tulio Demetlika i pročelnik za održivi razvoj Mirko Radolović jučer su održali radni sastanak s predstavnicima tvrtke Holcim (Hrvatska) d.o.o., a kojem su prisustvovali predsjednik Uprave Dario Vrabec, direktor tvornice cementa Nikola Kovačević, direktorica održivosti Julija Škoro i voditeljica projekta KOdeCO net zero Sandra Malović Vladić.

Holcim Hrvatska, članica Holcim Grupe, osigurala je značajnu financijsku podršku od Inovacijskog fonda Europske unije za ključni projekt dekarbonizacije, KOdeCO net zero, vrijedan 237 milijuna eura, a koji je tijekom sastanka i predstavljen. Kako je rečeno, ova investicija predstavlja važan korak prema ostvarivanju ciljeva Europskog zelenog plana i dekarbonizacije Europe do 2050. godine, omogućujući Holcimu Hrvatska da postane prvi proizvođač ugljično neutralnog cementa u Hrvatskoj i među prvima u Europi. Projekt KOdeCO net zero, koji će se provoditi u Holcimovoj tvornici cementa u Koromačnu, prepoznat je po inovativnosti i potencijalu širenja tehnologije na druge industrije. Tvrtka planira ostvariti ugljično neutralnu proizvodnju cementa do kraja 2028. godine koristeći hvatanje i trajno skladištenje CO₂, čime će značajno smanjiti svoj ugljični otisak.

Župan Miletić je pohvalio projekt i nastojanja Holcima da posluje dugoročno održivo i u skladu s europskim direktivama, a što je i smjer budućeg razvoja Istarske županije, koja se također prilagođava zelenoj tranziciji i želi dati svoj doprinos ublažavanju negativnih i sve izraženijih posljedica klimatskih promjena. Upravo s tim ciljem, podsjetio je župan, pokrenut je postupak Izmjena i dopuna županijskog prostornog plana koji je u prvome redu usmjeren upravo na energetiku, odnosno proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Župan je dodao i kako je projekt KOdeCO net zero jedan od najznačajnijih i financijski najizdašnijih projekata financiranih iz EU fondova u RH, koji će zasigurno doprinijeti i nastojanjima Županije da Istra do 2030. godine bude CO2 neutralna regija.

Galerija fotografija