U Rovinju svečano otvoren Razvojni centar za ribarstvo i akvakulturu Istarske županije

U Rovinju svečano otvoren Razvojni centar za ribarstvo i akvakulturu Istarske županije

Istarska županija partner je na EU projektu ARGOS - „Zajedničko upravljanje održivim ribarstvom i akvakulturom kao sredstvo zaštite morskih resursa u Jadranskom moru“, sufinanciranog u okviru Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska. Najznačajnija projektna aktivnost Istarske županije kroz ovaj projekt je uspostava Centra za razvoj ribarstva i akvakulture Istarske županije, koji je danas svečano i otvoren, a nalazi se unutar kompleksa Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Rovinj-Rovigno.

Zamjenik župana Tulio Demtlika kazao je ovom prilikom kako će uloga Centra biti razvoj ribarstva i akvakulture na području Istarske županije kroz suradnju znanstvenika, ribara i ribarske industrije putem inovativnih načina dodavanja vrijednosti ulovu te diversifikacije ribolovnog gospodarstva uz zaštitu i očuvanje mora i ribljeg fonda.  

„Ribarstvo je tradicija i kultura u Istri, a danas je važno i u turističkoj promociji naše regije kao vrhunske gastronomske destinacije. Naša je uloga zaštititi naše Jadransko more koje se danas suočava s mnogim opasnostima, od klimatskih promjena do prevelikog zagađenja, i upravo kroz Centar sada imamo priliku povezati sve naše institucije s obje strane Jadrana, i s hrvatskog i talijanskog dijela, u jednu sinergiju koja će nam omogućiti daljnji razvoj ribarstva, ali i održivo upravljanje morem”, poručio je zamjenik župana Demetlika zahvalivši se Ministarstvima poljoprivrede Republike Hrvatske i Republike Italije, te ostalim partnerima na projektu na potpori i kreiranju pozitivne sinergije koja je vidljiva od ribara na moru do najviših tijela vlasti uključenih država.

Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga kazao je kako svaki kutak Rovinja odiše ribolovnom tradicijom koja je i danas prisutna i živa u gradu.

„Upravo mi je zbog toga drago što se ovaj Centar nalazi u Rovinju. Naročito iz razloga što se na području našeg grada nalazi i Centar za istraživanje mora, prestižna institucija dugogodišnje tradicije, koja se također bavi očuvanjem morskog i obalnog ekosustava. Vjerujem kako će se na ovaj način postići nužna sinergija za zaštitu naših prirodnih resursa, ali i za razvoj ribarstva, sektora kojem je danas više nego ikad potreban svaki oblik podrške s obzirom na sve izazove današnjice. Zato moramo stati uz naše ribare, zaštitit ih te promovirati ribarstvo i među mlađim generacijama, kako bi se ta tradicija mogla nastaviti i dalje.“ – poručio je rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga.

Posebni savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić je kazao kako je Centar značajan iskorak u stvaranju uvjeta za bolju valorizaciju tradicije ribarstva i za bolju suradnju sa znanstvenim i stručnim institucijama i agencijama, te partnerima iz inozemstva. „Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je 670 ugovora vrijednih 20,8 milijuna eura u kojima su sudjelovale lokalne akcijske grupe za ribarstvo i mnogi drugi koji se bave ribarstvom, što pokazuje veliku brigu koje Ministarstvo vodi o ribarstvu.“ – naglasio je posebni savjetnik ministrice poljoprivrede Bratulić.

Prisutnima se obratio i vodeći partner na projektu, predstavnik Regije Friuli Venezia Giulia Alberto Fonzo.

Projekt je započeo 1. travnja 2020., a završava s 30. lipanja 2023. godine. Ukupna mu je vrijednost 5.725.155,00 eura, a za aktivnosti Istarske županije osigurano je 394.825,00 eura od čega je 85 % novca financirano iz Europske unije.

Osim regije Friuli Venezia Giulia, koja je vodeći partner, ostali partneri u projektu s talijanske strane su regije Veneto, Emilia-Romagna, Marche, Molise i  Puglia te Institut za biološke resurse i morske biotehnologije u sklopu Nacionalnog istraživačkog centra (IRBIM CNR) u Anconi dok su iz hrvatske strane to; Istarska županija,  Primorsko-goranska županija,  Zadarska županija, Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Razvojna agencija Splitsko-dalmatinska županije (RERA), Dubrovačko-neretvanska županija te Institut za oceanografiju i ribarstvo (IZOR). Pridruženi članovi projekta su talijansko  Ministarstvo poljoprivrede, prehrambene i šumarske politike te Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.

Opći cilj projekta je promicanje zajedničkog integriranog pristupa koje će se provoditi na više razina, a orijentirane su na izravno i neizravno smanjenje pritiska ribarskih i akvakulturnih aktivnosti na morsko okruženje.

Namjerava se konsolidirati  dijalog između talijanskih i hrvatskih institucija relevantnih za upravljanje ribarstvom i akvakulturnim aktivnostima kako bi se uspostavio koordinirani okvir za upravljanje jadranskim ribljim resursima te ojačati proces donošenja odluka utemeljenih na znanju, u okviru upravljanja jadranskim ribljim resursima, uspostavljanjem stalne znanstvene mreže između znanstvenih i istraživačkih centara, promičući razmjenu znanja i razvoj novih zajedničkih znanja. Očekuje se da će se kroz ovaj projekt usvojiti održiva ponašanja i prakse u ribarskom sektoru kako bi se očuvali i zaštitili morski resursi, usvojila znanja i razvile mogućnosti, posebice u vidu prostorno-planske dokumentacije, za pokretanje inovativnog uzgoja u zatvorenim kopnenim ili platformskim sustavima, te razmotrile mogućnosti za uzgoj na otvorenom moru ne dovodeći u pitanje proizvodni kapacitet okoliša.

Galerija fotografija