73,6 tisuća eura iz županijskog proračuna za slabije razvijena turistička područja

73,6 tisuća eura iz županijskog proračuna za slabije razvijena turistička područja

Istarski župan Boris Miletić potpisao je danas, u Staroj školi u Pazu, ugovore o dodjeli potpora turističkim proizvodima i projektima na turistički manje razvijenim područjima Istarske županije u 2023. godini, a sve u cilju da ta područja svoju turističku ponudu i proizvode dovedu na razinu turistički razvijenih dijelova Istre. Potpore se dodjeljuju petu godinu zaredom, a u ovogodišnjem županijskom proračunu za tu je svrhu osigurano 73.600,00 EUR.

Župan Miletić naglasio je da je Istra šampion hrvatskog turizma, ali je nužno razmišljati o održivosti ovog sektora i zaštiti našeg prostora.

„Turizam ima svoje lijepe strane, ali ima i svoje izazove. Moramo razmišljati o domicilnom stanovništvu i o njihovoj kvaliteti života. Činjenica je da istarski turizam čini čak 7 % hrvatskog BDP-a, ali ako želimo i dalje biti izvrsni, moramo gledati u budućnost. Upravo tu vidim veliki potencijal manje razvijenih turističkih sredina ili, drugim riječima, onih koje imaju zaista veliki potencijal rasta ukoliko budu pametno razmišljali i provodili projekte. Što se tiče turizma, kvantitetu smo definitivno dostigli na što ukazuje podatak od oko 4,7 milijuna turista koji su lani došli u Istru i ostvarili skoro 30 milijuna noćenja. Velike su to brojke i zato se moramo usmjeriti isključivo na kvalitetu i ne težiti više kvantiteti. Cilj nam je imati kvalitetan turistički proizvod tijekom cijele godine te trebamo težiti, našoj tradiciji, autohtonosti, dakle onome što Istra može ponuditi, a što se ne može pronaći na drugim mjestima“, kazao je župan i zaključio:

„Čestitam vam na uspješno prijavljenim projektima i na kreativnosti. Drago mi što smo danas ovdje na ovome području jer je Općina Cerovlje jedan od dobitnika sredstava. Kroz ovaj program potvrđujemo da razmišljamo o cijeloj Istri i kao što volim istaknuti meni je svaki kutak i svaki čovjek naše Istre podjednako bitan“.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Cerovlje Elvis Šterpin koji je rekao da je Paz mjesto bogate kulturne baštine, a dobivena sredstva od Županije im puno znače za dovršetak projekta uređenja Kalvarije.

Resorna pročelnica za turizam Nada Prodan osvrnula se na Javni poziv na koji je, kako je rekla, pristiglo 27 prijava te je nakon provedene administrativne provjere i evaluacije odabrano 17 projekata kojima su dodijeljena sredstva.

Sukladno Programu poticanja turističkih projekata i proizvoda na turistički manje razvijenim područjima u 2023. godini bilo je moguće kandidirati projekte na 3 mjere, što je ovogodišnja novina:

MJERA A: Poticanje razvoja selektivnih oblika turizma kao što su outdoor, aktivni i sportski turizam, izletnički (touring), kulturni i vjerski turizam, eno-gastronomski, kongresni i wellness turizam, s pripadajućom javnom turističkom infrastrukturom

MJERA B: Poticanje razvoja pristupačnog turizma prilagodbom postojeće ili kreiranjem nove inkluzivne turističke ponude

MJERA C: Jačanje brenda Istre u segmentu razvoja digitalnih interaktivnih sadržaja

U okviru MJERE A odobreno je 12 projekata, ukupne vrijednosti 46.200,00 EUR, u okviru MJERE B predviđeno je 13.000,00 EUR za četiri projekata i 13.000,00 EUR za jedan projekt iz MJERE C.

Potpore su ove godine dobili:

1. Općina Cerovlje - Uređenje Kalvarije u Pazu

2. TZO Sveta Nedelja - Nadogradnja i uređenje pješačke staze Kalića i bukalete

3. Općina Svetvinčenat - Srednjovjekovne tajne

4. TZO Motovun - Uređenje vidikovca „Rotonda“ u Motovunu

5. Općina Tinjan - Staza ljekovitog bilja Josip Vidau

6. TZO Vižinada - Taste and Paint radionice u centru za posjetitelje Maraston

7. Općina Lupoglav - Pješačka kružna staza Lupogliano Mahrenfels

8. Općina Pićan - Uređenje izletišta Bolobonski puči

9. Općina Grožnjan - Opremanje terase Balvan City

10. Općina Barban - Označavanje staza ''Tepla stran Puntera - Blaz'' i ''Izgubljene krune kralja Tomislava”

11. Interpretacijski centar Vlaški puti - Nastavak projekta uređenja i opremanja Interpretacijskog centra Vlaški puti te tematskih staza Putevi kontrabanda

12. TZO Kršan - Interaktivna virtualna tura kroz Stari grad Plomin

13. Općina Lanišće - Prilagodba i osiguranje pristupačnosti ulaza info punkta u Račjoj Vasi

14. TZ Središnje Istre - Nastavak uređenja izletišta „Središte Istre“

15. Grad Pazin - Sustav signalizacije i interpretacije Stare gradske jezgre - 5. dio

16. Općina Ližnjan - Uklanjanje prostornih barijera

17. Red Martyr Entertainment d.o.o. - The Book of Mi: Istria
 

Galerija fotografija