Istarska županija dodijelila sredstva za očuvanje pomorske baštine i tradicije

Istarska županija dodijelila sredstva za očuvanje pomorske baštine i tradicije

Istarska županija sufinancira projekte udruga koje se bave očuvanjem pomorske baštine i tradicije na području Istre pa su tako ove godine sredstva dodijeljena „Kući o batani“ iz Rovinja te Jedriličarskom klubu Gratisan iz Pule. Udruzi „Kuća o batani“ dodijeljeno je 6.000,00 eura za projekt „Obnova tradicijskih brodica i izrada oglavnih jedara“, u sklopu kojega će se obnoviti dvije batane, kao i izraditi te oslikati odgovarajuća jedra. Jedriličarskom klubu je, pak, pripalo 3.500,00 eura za projekt „Očuvanje i promocija istarske pomorske baštine restauracijom guca“, u sklopu kojeg će se restaurirati guca: jarbol, lantine, kormilo i jedrilje.

Prilikom potpisivanja ugovora, župan Boris Miletić je izrazio zadovoljstvo što se sredstvima iz županijskog proračuna podupire očuvanje pomorske baštine i tradicije, koje su dio našeg regionalnog identiteta. Resorni pročelnik za održivi razvoj Mirko Radolović čestitao je udrugama na uspješno prijavljenim projektima, te im je uputio zahvalu na svemu što rade. 

„Istarska županija je uz nas bila od samog početka na čemu smo uistinu zahvalni. Jedna smo od rijetkih udruga na listi UNESCO-a, a možda ćemo biti i jedina udruga koja će imati dva subjekta u registru UNESCO-a, dakle ne samo projekt Ekomuzeja „batana“ koji je uvršten u Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta, već i naše tradicionalno jedro koje je zajedničko na istočnom Jadranu. Drago mi je da župan Miletić nastavlja potporu ovom projektu kao i prethodni župani, uz Ministarstvo kulture Republike Hrvatske“, poručio je predsjednik udruge „Kuća o batani“ Marino Budicin.    

U ime Jedriličarskog kluba Gratisan obratio se predsjednik Sanjin Sandrić zahvalivši Županiji na financijskoj podršci bez koje ne bi uspjeli u realizaciji projekta. 
 

Galerija fotografija