Dugotrajna suša: Pomno se prati situacija s vodoopskrbom u Istri

Dugotrajna suša: Pomno se prati situacija s vodoopskrbom u Istri

Istarski župan Boris Miletić sazvao je danas sastanak na temu vodoopskrbe u Istarskoj županiji, na kojem su sudjelovali zamjenik župana Tulio Demetlika, načelnik SCZ IŽ Dino Kozlevac, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, član Uprave Istarskog vodovoda Mladen Nežić, član Uprave Vodovoda Labin d.o.o. Alen Golja, član Uprave Vodovoda Pula d.o.o. Edo Krajcar, Đanluka Miletić iz Vodnogospodarske ispostave za mali sliv „Raša-Boljunčica“ Hrvatskih voda te voditelj Vodnogospodarske ispostave za mali sliv „Mirna-Dragonja“ Hrvatskih voda Aleksandar Kružić.

„Turistička sezona se zahuktava, a kao što vidimo padalina već dugo nema, stoga je hidrološka situacija nepovoljna što bi potencijalno moglo stvoriti problem s vodoopskrbom. Sjećamo se 2012. godine kada je bilo podjednako dugo razdoblje suše te je bilo nužno uvesti redukciju potrošnje vode 1. stupnja. Iz tog sam razloga sazvao današnji sastanak da vidimo koja je trenutna situacija po tom pitanju  te koje su prognoze za narednih 40 dana“, naglasio je uvodno župan Miletić nakon čega su se predstavnici pojedinog vodovoda osvrnuli na stanje na svome području. 

Svi su složni da su sustavi vodoopskrbe preopterećeni, te će se nastaviti svakodnevno pratiti situacija, a u slučaju nužnosti bit će uvedene mjere restrukcije široke potrošnje vode (npr. pranje automobila, zalijevanje zelenih površina). 

Župan Miletić je kazao da svi zajedno trebamo biti odgovorni prema prirodnim resursima, te je uputio apel građanima da racionalno troše vodu.
 

Galerija fotografija