Pet županijskih škola uvodi ribu u svoje jelovnike

Pet županijskih škola uvodi ribu u svoje jelovnike

U Osnovnoj školi Vitomir Širola - Pajo u Nedešćini, ovog su tjedna potpisani Sporazumi o predfinanciranju EU projekata koji su odobreni u okviru Mjere 5.2.1. Potpora za aktivnosti usmjerene povećanju potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih organizama iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Alba. Sporazume su potpisali istarski župan Boris Miletić, ravnateljica OŠ Vitomir Širola - Pajo Nedešćina Klara Švraka, ravnateljica OŠ Ivan Goran Kovačić Čepić Mirela Vidak, ravnateljica OŠ lvana Batelića Raša Greis Franković, ravnateljica OŠ Vladimir Nazor Potpićan Nada Peršić i ravnatelj Srednje škole Mate Blažine Labin Čedomir Ružić, a prisustvovali su i zamjenik župana Tulio Demetlika, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan i načelnica Općine Sveta Nedelja Irene Franković.

Sukladno potpisanim Sporazumima, Istarska županija će navedenim pet školama, čiji je osnivač, predfinancirati projekte, a škole će po primitku sredstava od Upravljačkog tijela, odnosno Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede, sredstva vratiti Istarskoj županiji. 

Odobrena sredstva su značajna jer će se omogućiti realizacija kandidiranih projekata kojima je cilj uvođenje ribe u školske kuhinje, a omogućit će se i edukacija osoblja, poboljšanje inventara školskih kuhinja i samih jelovnika. Župan Miletić pohvalio je napore da se u škole uvedu što raznovrsniji obroci, što je posebno važno kako bi djeca od najranije dobi stekla zdrave prehrambene navike.

Susret je bio ujedno prilika da ravnateljice i ravnatelj upoznaju župana s radom ustanova na čijem su čelu i da se razgovara o investicijama u obrazovnu infrastrukturu, upisima u novu školsku godinu, kao i stanju s obrazovnim kadrom. 
Podsjetimo, Lokalne akcijske grupe u ribarstvu - LAGUR (Fisheries local actiongroup - FLAG) čine partnerstvo predstavnika javnog, gospodarskog i civilnog sektora određenog ribarstvenog i akvakultumog područja i ima pravni oblik udruge. Važan segment u ovome partnerstvu čine predstavnici sektora ribarstva čija je uključenost u lokalne inicijative od velike važnosti i kao takva uvjetovana je za opstojnost svakoga LAGUR-a.

Lokalna akcijska grupa u ribarstvu Alba osnovana je 2016. godine sa sjedištem u Labinu, a predstavlja ribarstveno područje istočne lstre koje je funkcionalno, koherentno u zemljopisnom, gospodarskom i društvenom smislu. Proteže se na 5 jedinica lokalne samouprave od kojih su tri priobalne (Labin, Raša, Kršan), te dvije kontinentalne (Pićan i Sveta Nedelja).
 

Galerija fotografija