Sporazum o suradnji kao zajednička podrška Mediteranskom kiparskom simpoziju

Sporazum o suradnji kao zajednička podrška Mediteranskom kiparskom simpoziju

U Parku skulptura u Dubrovi, pokraj Labina, jučer je održano svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji u realizaciji Mediteranskog kiparskog simpozija između Istarske županije, Grada Labina, Općine Svete Nedelje, Turističke zajednice grada Labina i udruge Mediteranski kiparski simpozij. Prema Sporazumu u sufinanciranju Simpozija u narednom trogodišnjem razdoblju sudjeluju Istarska županija sa 100 tisuća kuna, Grad Labin sa 65 tisuća kuna, TZ grada Labina sa 60 tisuća kuna i Općina Sv. Nedelja sa 20 tisuća kuna godišnje. 

„Radujem se što smo se okupili ovdje sa zajedničkom vizijom, a vjerujem i sa zajedničkim plemenitim ciljem, vezano za Park skulptura Dubrova i Mediteranski kiparski simpozij. Ovaj događaj je za Udrugu MKS od velikog značaja iz više razloga. Postojeći sadržaj Parka skulptura, paralelno s realizacijom MKS veliki je i zahtjevan zalogaj, jedna cjelina koja nije tako jednostavna za održavati. Uz vašu pomoć uspjet ćemo održati kontinuitet i dostojanstveno nastaviti tu tradiciju“, rekla je u uvodnom obraćanju umjetnička voditeljica MKS Tea Bičić podsjetivši i na same početke Simpozija. Naime, Park skulptura i prekrasan amfiteatar Dolac rezultat su ideje iz 1959. godine kada je zaživjela ideja Simpozija, a u Labinu su stasali autori kao što su Quintino Bassani i Josip Diminić. Oni su zajedno s nekolicinom renomiranih autora, među njima i povjesničara umjetnosti, krenuli oživjeti Stanciju Dubrova i ovo područje, koje onda nije ni približno izgledalo kao danas.

„Sretan sam što danas potpisujemo ovaj Sporazum, posebice jer imam korijenje upravo iz ovog kraja. Prvi Simpozij održan je 1971. povodom 50. godišnjice Labinske republike i da nije bilo 2 godine korone, mogli smo na 100. godišnjicu Labinske republike, proslavit 50. obljetnicu Mediteranskog kiparskog simpozija. Ovaj prekrasan Park za namjernike i prolaznike, ljude koji vole kulturu i umjetnost, možda tišinu, uživanje u prirodi, je doista posebno mjesto. I drago mi je što i Županija potpisom ovog Sporazuma daje doprinos da se u trogodišnjem razdoblju osiguraju novčana sredstva za financiranje MKS. Osim kulture i umjetnosti držim da to daje jedan veći doprinos čitavoj zajednici Labina i Istre, ali i obogaćuje istarski turistički i kulturi proizvod“, poručio je istarski župan Boris Miletić dodajući da je Županija u ovom projektu najveći pojedinačni sufinancijer.

U ime Grada Labina Sporazum je potpisao gradonačelnik Valter Glavičić, koji je izrazio zadovoljstvo što Mediteranski kiparski simpozij traje, živi i doživljava jednu novu mladost. 

„Ovom prigodom zahvaljujem predsjednici Udruge MKS Renati Kiršić, umjetničkoj voditeljici Tei Bičić, županijskom pročelniku za kulturu i zavičajnost Vladimiru Torbici i zamjeniku župana Tuliu Demetliki, koji je isto godinama radio na tome da se MKS održi i preživi. Simpozij je prošle godine dobio 4 nove skulpture, kao u dobra, stara vremena. Posljednji put četiri skulpture imali smo davne 1984. godine. Svaki puta kad tu dođem, u moru naših sitnih problema, nadahnem se u ovom spoju prirode i našeg istarskog kamena. U Parku se skupilo puno emocija i entuzijazma, duhovnosti, intelekta i vrijedi  puno više od tih 69 skulptura, 16 dionica bijele ceste i svega ostaloga“, rekao je gradonačelnik Glavičić. 

Prisutnima se obratila i načelnica Općine Sv. Nedelje Irene Franković koja istaknula: „I danas ovdje uživamo u miru prirode i ljepoti umjetnosti, pjevu zrikavaca i zelenilu. I to je velika baština koju imamo već 50 godina i zbilja se nadam da će i nakon nas postojati generacije koje će baštiniti ovaj predivan prostor za budućnost“.

Zadovoljstvo uključivanjem u Sporazum izrazila je i direktorica labinske Turističke zajednice Astrid Glavičić istaknuvši da je Park skulptura Dubrova značajan za turističku ponudu cijele Labinštine.

Na samome kraju, posebno emotivna je bila predsjednica Udruge MKS Renata Kiršić, koja je zahvalila svim prisutnima na doprinosu. 

„Svi vi koji se danas nalazite ovdje, u svome životu i kroz svoju funkciju, dali ste doprinos Parku skulptura, da ne bude trava 2,5 m visoka, da skulpture ne budu na podu i razbijene, da ne budu otuđene ili nestanu. Jer jednom kada nestanu, nećemo više moći ništa. Ljudi su saživljeni s Parkom jer se ulaz ne može zabraniti nikome, ni muškarcu, ni ženi, ni noćnom posjetitelju, ni psu. Posjetitelji su tu stekli neka sjećanja, emocije, iskustva, tu je presjek hrvatske likovnosti, kiparstva, na jednom mjestu. Galerija na otvorenom Kamen Pazina, jedne od nama značajnijih tvrtki suradnika. Tu je geomorfološki presjek Istre, našeg podzemlja, bijelog kamena. Umjetnici su zaslužni za ovo, a svi smo se mi kasnije na neki način ulovili, ali ta vizija i umjetnički aktivizam iz ondašnjih `70-ih godina su bitni. Aktivizam, stvaralaštvo, kreacija, ljubav su neotuđivi. Tu nam ne može ništa ni korona, ni ratovi, političke prepirke, ni ništa jer je to nešto u čovjeku, u nama“, rekla je Kiršić.

Smješten na samome ulazu u Labin, Park skulptura Dubrova jedinstveno je mjesto na kojem se kroz 40 hektara parka stapaju ljepote prirode s fascinantnim primjercima umjetnosti. Park danas broji 69 skulptura, autorska djela vrsnih kipara većinom iz Hrvatske, ali i iz Italije, Austrije, Slovenije, SAD-a, Makedonije, Japana, Francuske, Španjolske, Nizozemske, Švicarske, Kanade, Velike Britanije, Južne Koreje, Slovačke i Mađarske. Osim u Parku, mnoge skulpture nastale tijekom dugogodišnjeg održavanja manifestacije Mediteranski kiparski simpozij svoje su trajno mjesto postava našle diljem Hrvatske, u Labinu, Rapcu, Pićnu, Sv. Nedelji, Pazinu, Zagrebu, Vukovaru, Iloku...
 

Galerija fotografija