Istarska županija izdvaja 3,7 milijuna kuna za nabavu mobilnog mamografa

Istarska županija izdvaja 3,7 milijuna kuna za nabavu mobilnog mamografa

Istarski župan Boris Miletić i ravnatelj Istarskih domova zdravlja Ante Ivančić potpisali su danas Sporazum o financiranju nabave Mobilne dijagnostičke jedinice lstarskih domova zdravlja radi unaprjeđenja sustava ranog otkrivanja karcinoma dojke u lstarskoj županiji. Potpisivanju je prisustvovala i v.d. pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Davorka Maras-Tkačuk.

Mobilna dijagnostička jedinica sastojat će se od mobilnog mamografa s tomosintezom i digitalnog sustava za automatizirano ultrazvučno skeniranje dojke (ABUS). Nabava, osim aparata, uključuje i nabavu vozila i licence te nadogradnju hardwera za pohranu podataka. Ukupna vrijednost iznosi 3.710.000,00 kuna, a financirat će se sredstvima Istarske županije. 

    Župan Miletić je podsjetio da na području Istarske županije već postoje dva vrhunska mamografa s tomosintezom. Naime, 2019. godine jedan je nabavljen za potrebe OB Pula, a drugi lani za IDZ, koji je radi što veće dostupnosti lociran u Ispostavi Pazin.

„Istra trenutno ima dva vrhunska mamografa, koji prema kriterijima radiološke struke zadovoljavaju potrebe za radiološkim pregledima dojki u Istri. Međutim, još uvijek nemamo dovoljno dobar odaziv žena. On se trenutno kreće oko 55 - 60 %, a naš cilj dostići 80 % i zato smo odlučili nabaviti još jedan digitalni mamograf s tomosintezom koji će biti instaliran u vozilu. Na taj način omogućit će se bolja dostupnost usluge u svim dijelovima Istre, posebice u manjim sredinama“, poručio je župan, koji je i tom prilikom uputio apel građankama da se odazovu na preventivne preglede.

Ravnatelj Ivančić izrazio je veliko zadovoljstvo potpisanim Sporazumom te je naglasio da je nabava mobilnog digitalnog mamografa od iznimne važnosti za zdravstvenu ustanovu na čijem je čelu, ali i cijelu Istru.

„Naša su očekivanja velika i vjerujemo da ćemo nivo ranog otkrivanja raka dojke dignuti na jednu značajno višu razinu, što je uostalom i dokazano u svjetskoj literaturi. Bit ćemo ujedno prva županija koja nabavlja mobilni digitalni mamograf s tomosintezom. Ambicije nisu samo kupiti uređaj, nego imati sustav usporediv s vrhunskim sustavima u najrazvijenijim europskim državama. Ovo je važan, dodatni korak, jer smo već nabavili dva vrhunska mamografa s tomosintezom, kazao je dr. Ivančić.

Nabava mobilne dijagnostičke jedinice planirana je i županijskim operativnim dokumentom Planom za zdravlje i socijalno blagostanje Istarske županije za 2022. godinu, prihvaćenog od strane Skupštine Istarske županije. Također, dio je Akcijskog plana protiv raka te Nacionalnog strateškog okvira protiv raka.

Rak dojke je vodeće sijelo raka kod žena u Istarskoj županiji, ali i u svijetu. Četvrtina žena (22,9 %) oboljelih od raka u Istarskoj županiji, oboljele su upravo od raka dojke, a godišnje se bolest otkrije u prosjeku kod 126 žena, od kojih 43, nažalost, umire. Procjenjuje se da će svaka deveta žena u Istarskoj županiji tijekom života oboljeti od raka dojke. Što je žena starija rizik je veći (81 % ima više od 50 godina), međutim mogu oboljeti i mlađe žene. Prosječno 24 žena oboli i 5 umre u dobi do 49 godina.   

Iako u Republici Hrvatskoj, zahvaljujući i provedbi preventivnih programa, pada mortalitet od raka dojke i rak dojke je na trećem mjestu među zloćudnim uzrocima smrti žena (nakon raka pluća i kolorektalnog karcinoma), predviđa se da će oboljelih žena biti sve više. Upravo zato je nužno nastaviti s aktivnostima koje će doprinijeti povećanju odaziva i unapređenju dijagnostike, a sve kako bi se bolest otkrila u što ranijoj fazi.

Istarska županija se od 2005. godine bavi ranim otkrivanjem raka dojke s ciljem smanjenja smrtnosti od te bolesti. Naime, tada su nabavljeni mamografi u svim ispostavama IDZ čime je Istarska županija, prije postojanja nacionalnih preventivnih programa postala najbolja u Hrvatskoj po pitanju ranog otkrivanja raka dojke. 2018. godine Županija je s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Istarske županije napravila evaluaciju županijskog programa ranog otkrivanja raka dojke, čiji su rezultati pokazali da je program učinkovit, ali da je tehnologija postojećih mamografa zastarjela i da treba nabaviti nove, modernije i daleko preciznije uređaje.
 

Galerija fotografija