Suradnja Istarske županije i Regije Friuli Venezia Giulia u prevođenju i ujednačavanju terminologije na talijanskom jeziku

Suradnja Istarske županije i Regije Friuli Venezia Giulia u prevođenju i ujednačavanju terminologije na talijanskom jeziku

U sjedištu regije Friuli Venezia Giulia, u Trstu, jučer je održan radni sastanak s predstavnicima te talijanske regije, odnosno s članom poglavarstva za lokalnu samoupravu Pierpaolom Robertijem, pročelnicom za manjinske jezike i zemljake u inozemstvu Sandrom Sodini, voditeljicom Središnjeg ureda za slovenski jezik Erikom Hrovatin i prevoditeljicom Fedrom Paclich.

Ispred Istarske županije na sastanku su sudjelovale zamjenica župana Jessica Acquavita, v.d. pročelnice Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel i viša stručna suradnica za pismeno i konferencijsko prevođenje za talijanski jezik Marina Barbić-Poropat.

Tema sastanka bila je suradnja između Istarske županije i Regije Friuli Venezia Giulia na ujednačavanju terminologije na talijanskom jeziku, organizaciji seminara, kao i tečajeva usavršavanja za prevoditelje Istarske županije. 

Susret je bio prilika da se predstavi rad Upravnog odjela, kao i razlozi osnivanja Radne skupine Istarske županije za ujednačavanje terminologije na talijanskom jeziku koja je osnovana prije nešto više od godinu dana. 

Svi prisutni su se složili da je interes za zajedničku suradnju obostran te da će se u narednom periodu potpisati i Sporazum o suradnji između Regije Friuli Venezia Giulia i Istarske županije koji će i službeno formalizirati zajedničke aktivnosti, a koje uključuju i zajedničku prijavu projekata na EU fondove.

„Suradnja s Regijom Friuli Venezia Giulia iznimno nam je važna, a istu smo neslužbeno započeli početkom 2021. godine. Drago mi je da je naš rad prepoznat te da ćemo zajedničkim snagama doprinijeti još kvalitetnijim prijevodima na talijanskom jeziku, ujednačavanju terminologije kao i očuvanju talijanskog jezika u Istri“, istaknula je Batel.
 

Galerija fotografija