Svečano otvoren bunker u Park-šumi Šijana

Svečano otvoren bunker u Park-šumi Šijana

Nastupom dječjeg vrtića Maslačak u Park-šumi Šijana, u Puli, danas je svečano otvoren bunker, a svečanosti su prisustvovali ravnateljica županijske Javne ustanove Natura Histrica Silvija Buttignoni, zamjenik župana Tulio Demetlika, zamjenica župana Jessica Acquavita, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac i zamjenica pulskog gradonačelnika Ivona Močenić.

Prema riječima ravnateljice Buttignoni, cilj ovog projekta je bio sadržajno obogatiti Park-šumu Šijana, te dodatno privući u što većem broju najmlađe sugrađane, kroz edukacije i razne školske aktivnosti.

‘’Ovom investicijom obogaćujemo prostorne uvjete za održavanje edukacija i terenskih nastava, kao i raznih događaja za naše sugrađane, od predstava, izložbi i manjih koncerata. S ponosom možemo kazati kako Park-šuma Šijana više neće biti samo mjesto za opuštanje i šetnju već od danas i mjesto kulture i umjetnosti“, kazala je Buttignoni.

Zamjenik župana Demetlika kazao je kako je to prekrasan ambijent kojeg se uspjelo zaštiti.

''Često nas prozivaju da previše vodimo računa o zaštiti prostora, no ona je bitna. Sa svih strana prema nama, javnom sektoru, vrši se pritisak da moramo osloboditi prostor, da se dozvoli gradnja, no za sve mora postojati balans i nam je jako važno poticati dugoročno održivi razvoj. Na nama je da zaštitimo prirodu i naš prostor, što kroz ovakve projekte i činimo'', poručio je Demetlika.

Zamjenica pulskog gradonačelnika Močenić istaknula je kako je Park-šuma Šijana zelena oaza Pule.

''To su pluća našeg grada, rezervoari neprocjenjive vrijednosti i ljepote koje moramo čuvati. Otvaranje ovog bunkera će dodatno sadržajno obogatiti našu šumu Šijana i pružit će mogućnost da se provode brojne aktivnosti naših sugrađana'', istaknula je Močenić.

Podsjetimo, u blizini Keiserwalda nalazi se dan danas austrougarska obalna utvrda San Daniele koja je na početku imala vojnu ulogu te se kasnije, od 1881. do 1889. pretvorila u rehabilitacijski centar Austrougarske monarhije. Prema istraživanjima, uz tvrđavu su bile sagrađene i dvije bitnice; jedna uz samu tvrđavu, a druga u blizini današnje centralne poljane. Pretpostavlja se da se novouređeni bunker u Šijani tada koristio kao barutana.

Gotovo cijela građevina je ukopana pod zemljom, a dimenzije unutarnjeg prostora iznose cca 10 x 3 m, dok mu je visina od 2,10 do 2,40 m. Bunker ima duple zidove i nije povezan s drugim podzemnim prolazima grada.

Prvotna ideja o uređenju stare barutane te izgradnji amfiteatra nastala je unutar Nature Histrice  prije desetak godina. Idejno rješenje i glavni projekt uređenja bunkera u Šijani je kasnije izradio  projektantski ured „AD – arhitektura i dizajn“ d.o.o., iz Pule.

Projekt uređenja prijavljen je u dva navrata 2016. te 2018. godine na otvorene natječaje Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, za provedbu tipa operacije 8.5.2. „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“.

Krajem srpnja 2020. godine je između Javne ustanove Natura Histrica i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, potpisan  Ugovor o financiranju za realizaciju obnove stare barutane u park-šumi Šijana.

Odobreno financiranje je  iznosilo 740.050,00 HRK odnosno 100 % prihvatljivih troškova. Sredstva potpore osigurala su se iz proračuna Europske unije i državnog proračuna Republike Hrvatske, od čega Europska unija kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj sudjeluje s 85 % udjela, a Republika Hrvatska s 15 % udjela.

No, cjelokupno uređenje je iznosilo nešto više zbog povećanja cijena izvođenja radova tako da je sveukupna investicija  s PDV-om iznosila 788.327,06 HRK. Razliku  od 48.277,06 HRK pokrio je Grad Pula.

Uređenje je uključilo sanaciju unutarnjih i vanjskih zidova građevine, kao i opremanje unutarnjeg prostora za odvijanje edukativnih aktivnosti, postavljanje nove drvene stolarije te platoa i stuba u prostoru ispred bunkera koji formiraju amfiteatralno gledalište od cca 120°.

Za potrebe nove namjene postavljena je i nova rasvjeta, koja osvjetljuje unutarnji i vanjski prostor ispred samog bunkera, prilaz bunkeru te stubište na amfiteatralnom gledalištu. Napajanje rasvjete vrši se pomoću novog fotonaponskog sustava.

Galerija fotografija