Župan Miletić upriličio prijem za nagrađene arhitekte

Župan Miletić upriličio prijem za nagrađene arhitekte

Za projekt dogradnje zgrade Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, arhitekti studija AD arhitektura i dizajn iz Pule primili su međunarodnu BigSee nagradu za Arhitekturu, koja im je dodijeljena početkom svibnja u Ljubljani. Tim povodom jučer je nagrađene, projektanta arhitekta Luku Matticchija te arhitektice Mara Matijašić Paladin i Dragana Rogošić, primio istarski župan Boris Miletić zajedno s ravnateljem Zavoda Aleksandrom Stojanovićem, dr. med.

Župan Miletić je čestitao arhitektima te je u razgovoru s njima saznao više o dodjeli nagrade i dosta jakoj konkurenciji, kao i samom projektu koji je bio zahtjevan. Kako je rekao Maticchio, projekt je ispunio njihova očekivanja, a izazvao je i mnogo reakcija javnosti. Dodao je da je ovo njihova medijski najeksponiranija zgrada budući da se u doba pandemije često nalazila u kadrovima prilikom izvještavanja o epistemiološkoj situaciji u Istri. Također, brojne konferencije i izjave za medije Stožera civilne zaštite i djelatnika Zavoda davale su upravo ispred novog aneksa zgrade. Spomenimo i da su arhitekti studija AD arhitektura i dizajn primili i BigSee nagradu za projekt izgradnje Medicinske škole u Puli.

Ravnatelj Stojanović osvrnuo se na povijest Zavoda, koji je s radom započeo 1938. godine kao Antituberkulozni dispanzer. Zgradu je projektirao arhitekt Lino Moscheni, a dovršena je 1938. godine. Rad se nastavlja 1947. kao Sanitarno-epidemiološka stanica koja djeluje kao samostalna ustanova, zatim od 1956. kao Higijenski zavod, te nakon niza dopuna djelatnosti konačno kao Zavod za javno zdravstvo Istarske županije od 1994. godine. Danas je službeni naziv ustanove Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije. U okviru zgrade su smješteni: epidemiologija, mikrobiologija, javno zdravstvo, zdravstvena ekologija, školska medicina, zaštita mentalnog zdravlja, prevencija i izvanbolničko liječenje ovisnosti na području Istarske županije.

Podsjetimo, zgrada Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dograđena je 2020. godine aneksima omeđenim staklom i kontinuiranom metalnom fasadom, čime se postigla visoka energetska učinkovitost, kao i visoka estetska vrijednost.  Površina dogradnje iznosi 1760 metara kvadratnih.

Delikatna fasada objekta omogućava prodor dnevne svjetlosti u unutarnji prostor, kreirajući na taj način ugodnu atmosferu za rad. Projektom nadogradnje Nastavnog zavoda, studija AD arhitektura i dizajn, stvorena je komunikacija između stare zgrade i novih aneksa, pri čemu se ritmični položaj otvora na fasadi povezuje sa lokalnim prirodnim okruženjem i stogodišnjim borovim stablima okoliša.

Platforma BigSee spaja 21 zemlju i 340 milijuna ljudi, ujedinjuje institucije, kompanije i individualne autorice i autore regija iz područja dizajna, arhitekture, nauke, obrazovanja i sporta.

Galerija fotografija