Urbani toplinski otoci i energetsko siromaštvo lokalne zajednice kao ključna problematika projektnih partnera Interregova projekta EnerCmed

Urbani toplinski otoci i energetsko siromaštvo lokalne zajednice kao ključna problematika projektnih partnera Interregova projekta EnerCmed

U Valenciji je 15. i 16.10.2024. održan drugi upravni odbor i transnacionalni Bootcamp o zajednicama obnovljivih izvora energije u okviru Interreg Euro-MED projekta EnerCmed, a uz IRENA-u su sudjelovali i partneri iz Grčke, Italije, Španjolske te Cipra.

Osim razmjene iskustva, informacija i trenutnog statusa projekatnih zadataka svih partnera, sudionici su sudjelovali u četiri Bootcampa na temu:

  • tehničkog dizajna i digitalizacije energetskih zajednica građana,
  • zakonodavne i administrativne strukture te strukturi menadžmenta energetske zajednice građana,
  • urbanih toplinskih otoka te
  • društvenog angažmana ranjivih populacija.

Uz navedene radionice kojima se potiče kreiranje akcijskog plana zajednica obnovljivih izvora energije u zaleđu za integriranu paradigmu planiranja koja uključuje energiju, sudionici su posjetili prvu energetsku zajednicu građana u Valenciji „CEL Castellar – L'Oliveral“ gdje su detaljne informacije o cijelom procesu kreiranja, formiranja i implementacije solarne elektrane dobili od samih osnivača i gradonačelnice Castellar Oliverala, gđe. Sol Verdeguer Soler, a čije je iskustvo izrazito vrijedan primjer dobre prakse obzirom na problematiku koja prati energetske zajednice građana u Istri, Hrvatskoj i cijeloj Europi.

Nakon posjete Castellaru, projektni partneri EnerCmed projekta otišli su u Socio-edukativni integracijski prostor za žene u socijalnoj isključenosti „MARE“ te obilazak kvarta Nazaret u predgrađu Valencije. Kvart Nazaret za projekt je ključan zbog pilot projekta koji za cilj ima ublažavanje energetskog siromaštva i urbanih toplinskih otoka koji se prostiru duž cijelog naselja, a partneri iz Valencije su prilikom obilaska Nazareta predstavili dobre prakse iz drugih, već dovršenih projekata kojima su doprinijeli lokalnoj zajednici izrazito pogođenoj (energetskim) siromaštvom.

Galerija fotografija