Prvi regionalni SBE lab projekta BEYOND – Sinergija proizvodnje energije i drugih aktivnosti na moru uz očuvanje ekološkog integriteta Jadranskog mora

Prvi regionalni SBE lab projekta BEYOND – Sinergija proizvodnje energije i drugih aktivnosti na moru uz očuvanje ekološkog integriteta Jadranskog mora

U Zagrebu, u Hotelu Esplanade se 27. rujna održala prva regionalna radionica projekta BEYOND koju je suorganizirala IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje i Energetskim Institutom Hrvoje Požar. Na radionici su sudjelovali ključni dionici u razvoju uključivih pučinskih vjetroelektrana, a okupljenima su se, između ostalih, obratili predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Istarske županije, kao i predstavnici veleposlanstava država s isustvom u razvoju pučinskih vjetroelektrana.

Na ovom su događaju prezentirani pravni okviri, tehničke mogućnosti i zahtjevi za zaštitu okoliša, a prezentatori navedenih tema bili su ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj, g. Bojan Linardić, gđa. Nika Franolić iz Agencije za ugljikovodike, dr.sc. Goran Levačić iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, g. Zoran Poljanec iz Instituta za primijenjenu ekologiju te g. Igor Celić iz talijanskog Nacionalnog instituta za oceanografiju i primijenjenu fiziku.

Fokus prve regionalne radionice projekta BEYOND stavljen je na aktivan dijalog sa stranama koje imaju interes utjecati na uključiv razvoj pučinskih vjetroelektrana koje će doprinijeti samodostatnosti opskrbe električnom energijom na području Istarske županije. Radionicom je postignuta kvalitetna razmjena mišljenja i ideja vezanih uz razvijanje sektora pučinskih vjetroelektrana.

Direktor IRENA-e, Istarske Regionalne Energetske Agencije, Dalibor Jovanović je projekt BEYOND – Blue Economy Synergies for Sustainable Development na sastanku predstavio kao primjer dobre prakse planiranja uključivog razvoja pučinskih vjetroelektrana. Projekt BEYOND ugovoren je u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija - Hrvatska 2021. – 2027., započeo je 1. ožujka 2024. godine i traje do 31. kolovoza 2026. uz ukupni proračun od 1.760.015,50 eura, od čega je 80 % sredstava osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. IRENA raspolaže s ukupno 236.939,00 eura. Osim IRENA-e, u projektu sudjeluju i: Nacionalni institut za oceanografiju i primijenjena istraživanja - OGS, Regija Apulija,  Sveučilište u Rijeci Tehnički fakultet, Splitsko-dalmatinska županija, T2i – Prijenos tehnologije i inovacija, SINLOC SpA te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. U projekt je također uključena Istarska županija i Agencija za ugljikovodike kao pridruženi partneri.

Glavni ciljevi ovog projekta su razvijanje modela održivog razvoja za uključive pučinske vjetroelektrane u Istri koji teži integraciji različitih sektora plave ekonomije, kao što su ribarstvo, akvakultura i turizam, uz istovremeno  uključivanje inovativnih tehnologija koje minimiziraju utjecaj na okoliš i pomorski ekosustav te maksimiziranje zbroja proizvodnih učinaka svih dostupnih plavih ekonomskih sektora na dotičnom području. Naglasak projekta stavljen je na očuvanje morskih ekosustava te balansiranje ekonomskih, ekoloških i socijalnih učinaka,  a posebna se pažnja posvećuje lokalnim zajednicama i održivom razvoju kako bi implementirane vjetroelektrane dugoročno doprinijele i lokalnoj ekonomiji i zaštiti prirodnih resursa.

Iako Hrvatska trenutno nema operativne pučinske vjetroelektrane, potencijal u Jadranu je iznimno velik, osobito u Istri gdje bi takvi projekti mogli postati ključni za energetsku neovisnost i tranziciju prema obnovljivim izvorima energije. IRENA je razvoj uključivih pučinskih vjetroelektrana započela kroz projekt COOPwind kojim se pokrenuo proces definiranja smjernica za razvoj uključive proizvodnje električne energije iz energije vjetra na moru Istarske županije pa su projektne aktivnosti u sklopu projekta BEYOND nastavak realizacije uključivih pučinskih vjetroelektrana u RH.

Kako bi okupljenima pružili svoja viđenja sektora pučinskih vjetroelektrana te donijeli zaključke i moguće preporuke za buduće smjerove razvoja, u panel diskusiji okupili su se prof. dr. sc. Neven Duić (UNIZAG FSB), Matija Vajdić (EIHP), Dražen Lovrić (HEP), Martin Bućan iz Splitsko-dalmatinske županije, dr. sc. Goran Levačić (HOPS) i Dalibor Jovanović (IRENA). Raspravu je moderirao doc. dr. sc. Hrvoje Mikulčić, a unatoč postojećim tehničkim i legislativnim problemima, istaknuti su industrijski i energetski potencijali Republike Hrvatske u sektoru iskorištavanja energije pučinskog vjetra.

Galerija fotografija