Održane završne konferencije projekata CAPonLITTER i MARLESS

Održane završne konferencije projekata CAPonLITTER i MARLESS

Proteklog tjedna održane su završne konferencije Interreg Europe projekta CAPonLITTER i Interreg Italy-Croatia projekta MARLESS u kojima IRENA-Istarska Regionalna Energetska Agencija sudjeluje kao projektni partner. Oba projekta imaju zajednički cilj, a to je smanjenje stvaranja, bolje gospodarenje i podizanje svijesti o morskom otpadu.

Završna konferencija projeka CAPonLITTER održana je 17. svibnja 2023. u Bruxellesu u organizaciji Zero Waste Europe-a pod naslovom „Zero waste at the coast: Lessons on waste prevention for policy-makers“. Program konferencije bio je podijeljen na dvije panel rasprave, „Primjeri najbolje prakse u pogledu smanjenje stvaranja otpada na obalnim područjima i smjernice za uspješnu provedbu“ i „Kako utjecati na stvaranje upotrebljive i korisne legislative s ciljem uspješne primjene najboljih praksi“.

U prvoj panel raspravi, predstavnici projektnih partnera iz sedam zemalja (Bugarska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Njemačka, Portugal i Španjolska,) predstavili su aktivnosti provedene u sklopu implementacije akcijskih planova izrađenih u projektu CAPonLITTER te se kroz raspravu potaknulo pitanje kako se na lokalnoj i regionalnoj razini mogu potaknuti inicijative za smanjenje stvaranja otpada, pogotovo onog od jednokratnih proizvoda te kako se kroz recikliranje i ponovnu uporabu može smanjiti dotok novih proizvoda i smanjenje korištenje sirovina.

Druga panel rasprava ugostila je važne aktere odgovorne za kreiranje politika u području gospodarenja otpadom s ciljem rasprave o tome kako oblikovati zakonodavne okvire s ciljem uspješne primjene dobrih praksi u pogledu smanjenja stvaranja i boljeg gospodarenja morskim otpadom. Na panel raspravi sudjelovali su predstavnici Europske komisije - Glavna uprava za pomorstvo i ribarstvo, Europske agencije za okoliš i Zero Waste Europe.  Na panel raspravi poseban osvrt bio je posvećen dvjema zakonima koji će utjecati na smanjenje stvaranje plastičnog otpada koji je glavni izvor onečišćenja mora – Uredba EU-a o ambalažnom otpadu (PPWR) i UN-ov globalni sporazum o plastici.

 

Završni sastanak partnera MARLESS-a u Dubrovniku je održan 17. svibnja 2023. Sljedećeg dana, 18. svibnja 2023., održana je Međunarodna konferencija projekta. Međunarodna konferencija je događaj visoke razine koji je održan u Lazaretima, Dubrovnik te se je sastojao od četiri panela.

Prvi panel MARLESS međunarodne konferencije je okupio predstavnike susjednih zemalja – Hrvatske, Italije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore i otvara dijaloge na temu očuvanja morskog okoliša kojeg svi dijelimo. Otpad u moru uistinu ne poznaje administrativne granice i zahtjeva sinergijsku akciju kao odgovor. Ovaj golemi problem ima mnogobrojne negativne učinke, od ekoloških, ekonomskih preko zdravstvenih kroz prijetnje mikroplastike u hrani i općenito smanjenoj kvaliteti života lokalnog stanovništva. Na panelu su sudjelovali župan Dubrovačko-neretvanske županije kao domaćin ovog događanja, predstavnik talijanske regije Veneto i njihov stručnjak iz regionalne agencije za zaštitu okoliša kao predstavnici vodećeg partnera MARLESS projekta, potom cijenjeni dužnosnici, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i direktorica Direktorata za prirodu pri Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore. Panel je modelirala predstavnica regije Emilia-Romagna pri inicijativi EU strategije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR). EUSAIR kao  platforma pruža okvir politike i suradnje te može značajno olakšati provedbu i dostizanje EU prioriteta i ciljeva.

Drugi panel je bio na temu „Jadransko more kao pokretač razvoja – fokusiranje na pitanja otpada u moru “. Jadransko more kao ključna ekološka značajka, s izuzetnim ljepotama obalnog područja, čini područje koje mi ovdje nazivamo domom i igra možda najvažniju ulogu u razvoju gospodarstva, kulturnog i društvenog života općenito. To je poluzatvoreni morski bazen povezan s Jonskim i Sredozemnim morem preko Otrantskih vrata koja su široka samo 75 km, čineći ga tako vrlo ranjivim na onečišćenje mora.  Drugi panel Međunarodne konferencije projekta MARLESS ugostio je stručnjake iz Italije i Hrvatske te pokriva teme od inovativnih rješenja  za prikupljanje i obradu otpada iz mora, kao što su fantastični sustavi robota koji skupljaju naše smeće i tretman otpada postupkom pirolize. Spomenuta je  činjenica da su ronioci još uvijek na prvom mjestu u uklanjanju otpada s morskog dna te da je većina tih akcija volonterska. Osim inovacija i istraživanja, govorilo se o eko-turističkim mogućnostima u korištenju morskog okoliša kao prirodnog kapitala i pokretača razvoja, kombinirajući sve to s postavkama integralnog upravljanja obalnim područjem. Kada govorimo o razvoju, primarni cilj je održivi razvoj koji se temelji na osjećaju empatije – empatije prema prostoru u kojem živimo, ljudima oko nas, kulturi, prirodi, a samim time i korištenju potencijala tehnologije i umjetne inteligencije da sve navedeno očuvamo za buduće generacije.

Treći panel se bavio temom „Otpad u moru u sektoru ribarstva - ribari i uzgajivači školjaka kao čuvari mora “. Ribarstvo je grana poljoprivrede koja obuhvaća aktivnosti ribolova i uzgoja morskih organizama. Posebno ga ističemo na ovoj konferenciji jer je upravo ribarima i uzgajivačima otpad u moru nažalost postao dio svakodnevnice. Zanimljiv je podatak da oko 20% otpada u moru završava kao rezultat neodgovornih aktivnosti u pomorskom prometu i ribarstvu, tako da se problem otpada u moru teško može odvojiti od ove gospodarske grane. Ideja je da ovu konekciju iskoristimo na pozitivan način, usmjeravajući upravo ribare i uzgajivače, školjkare, da se aktiviraju kao čuvari mora. Pokušala se senzibilizirati javnost kroz pojašnjenje o devastirajućim posljedcima odbačenih ribolovnih alata („ghost nets“) koji napušteni u morskim dubinama, poput duhova, i dalje provode svoju inicijalnu svrhu i love sve što im se nađe na putu, ugrožavajući sva morska bića. Na ovom panelu sudjeluju znanstvenici, eko aktivisti ali i predstavnici donosioca odluka, gdje otvaramo dijaloge, istražujemo mogućnosti novih proizvoda u ribarstvu i inspiriramo na uvođenje postavki kružne ekonomije.

Na zadnjem panelu MARLESS međunarodne konferencije, spominjao se otpada u moru i bioraznolikosti. Bioraznolikost definirana kao ukupna raznolikost svih živih organizama na Zemlji, nije nešto što se može odvojiti od čovjeka i ljudske proizvodnje otpada. Mi smo jedina bića čiji otpad naša planeta ne može sama procesuirati. Očuvanje staništa i bioraznolikosti su ključni u održavanju i njegovanju života na Zemlji, uključujući život naše vrste. Upravo prirodni ekosustavi igraju temeljnu ulogu u reguliranju prenošenja i širenja zaraznih bolesti, čega smo svi postali svjesni posebno nakon pandemije COVID-19. Na ovom panelu ćemo se spomenuti problema plastičnog otpada kao frakcije koja kad jednom dospije u okoliš, nikada ne nestaje već se usitnjava u sve manje komadiće koje nazivamo mikro plastikom. Panelisti su govorili o vrijednostima i značaju zaštićenih prirodnih područja, a dotaknut ćemo se i općenito o odnosu čovjeka prema prirodi, posebno prema divljim životinjama kao što su dupini, koji svima nama, još od malih nogu, bude veliki interes. Smisao teme ovog panela odgovara ciljevima Europskog zelenog plana, koji je nastao kao odgovor na pandemiju COVID-19 i govori o vraćanju prirode u ljudske živote. Čovjek kao svjesno biće se treba podsjetiti da je dio ekosustava i sukladno tome zauzeti i ulogu najveće odgovornosti.

U sklopu eventa se je održao i umjetnički program koji je sadržavao:

  • Izložbu dječjih radova nastalih u EKO igrama “Čarolija recikliranja – od starih stvari nastaju nove”
  • Prezentaciju rezultata projekta BLUEfasma; „Od ljuštura do suvenira“
  • Izložbeni punkt umjetnice Danijele Dogo Atić i njenog brenda TerraJungle koji dizajnira biljne terarije
  • Punkt dizajnerice Valnea Džamarija koja se bavi ručnom izradom papira pomoću metalnog sita s drvenim okvirom.
  • Izložbeni punkt umjetnice Lucijane Margaretić predstavlja njen brend Sinjorine (dubrovački izraz za djevojke).
  • Akademska slikarica Dubravka Tullio dala je poseban doprinos MARLESS međunarodnoj konferenciji kroz dizajn dekoracija, posebno dekorativnog kutka za fotografiranje. Korištenjem otpadnog materijala – plastike iz mora, za stvaranje umjetničkih skulptura, šalje se jasna poruka za smanjenje količine otpada koju mi kao ljudi proizvodimo i promišljanje o odabiru višekratnih materijala i artikala u svakodnevnom životu.

Galerija fotografija