Upriličen prijem za novoimenovanog japanskog veleposlanika

Upriličen prijem za novoimenovanog japanskog veleposlanika

Zamjenica župana Jessica Acquavita upriličila je danas, u sjedištu Istarske županije, u Puli, prijem za novoimenovanog japanskog veleposlanika u RH, Nj. E. Isoa Masatu.

Zahvalivši se na prijemu, veleposlanik je kazao da je Pulu posjetio davne 1988. godine, kao mladi diplomat u Beču te je obišao Istru i Sloveniju. Kako je rekao sjeća se pulske Arene, ali sve ostalo se jako puno promijenilo. Spomenuo je i Rovinj za kojeg je rekao da je uistinu pravi biser, a dobro je upoznat i s istarskom enogastronomijom, kao i bogatom kulturnom baštinom.

Zamjenica župana je istaknula da je Istra najrazvijenija županija u Hrvatskoj što je motiv da se i dalje stalno radi kako bi se ta razina napretka ne samo održala, već i konstantno unapređivala. Premali smo, dodala je, da bi konkurirali masovnom proizvodnjom, stoga je naše opredjeljenje vrhunska kvaliteta poljoprivrednih proizvoda. Također, spomenula je ravnomjeran razvoj kako obale, tako i unutrašnjosti, zahvaljujući čemu istarska sela i ruralna mjesta danas posjećuju brojni turisti. 

Zanimljivost koju je primijetio veleposlanik Masatu je dvojezičnost Istre na što je zamjenica župana rekla da smo po tom pitanju jedinstveni. Kazala je i kako je ona, kao zamjenica župana, izabrana iz redova talijanske nacionalne zajednice. 

Nadalje, bilo je govora o izazovima današnjice, posebice u smislu klimatskih promjena te nužnosti okretanja obnovljivim izvorima energije, ali i očuvanju prirodne baštine. 

Iduće godine obilježit će se 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa Japana i Republike Hrvatske što su obje strane istaknule kao dobru priliku za daljnju, prijateljsku suradnju Istre i Japana. Podsjetili su da je grad Pula pobratimljen s japanskim gradom Hekinanom i da na pulskom Sveučilištu postoji i preddiplomski studij Japanski jezik i kultura.

Spomenimo i da će zamjenica župana i Nj. E. danas prisustvovati svečanom otvaranju Europskog judo kadetskog prvenstva, koji se održava u Poreču. 
 

Galerija fotografija