Uskoro dostupna pametna kartica VIA ISTRA koja nudi brojne pogodnosti za ljubitelje i posjetitelje Istre

Uskoro dostupna pametna kartica VIA ISTRA koja nudi brojne pogodnosti za ljubitelje i posjetitelje Istre

Istarska razvojna agencija trenutno sudjeluje u prekograničnom projektu MIMOSA (Interreg Italija-Hrvatska) u sklopu kojeg kao pilot aktivnost razvija koncept pametne kartice VIA ISTRA (smart card). Radi se naime o novom digitalnom turističkom proizvodu uz pomoć kojeg će u varijantama 1, 3 ili 7 dana posjetiteljima Istarske županije, a i domicilnom stanovništvu, biti omogućeno povoljnije korištenje javnog prijevoza te posjećivanje kulturno-povijesnih lokacija.

Detaljnije o navedenom danas su na konferenciji za medije održanoj u Istarskoj razvojnoj agenciji govorili istarski župan Boris Miletić i direktor IDA-e dr.sc. Boris Sabatti. Sabatti  je istaknuo kako je IDA iskoristila EU projekt MIMOSA, kako bi pokrenula VIA ISTRA pilot projekt u sklopu kojeg se, u suradnji s brojnim dionicima na razini Istarske županije, izradila web platforma s pratećom online trgovinom putem koje će se korisnicima omogućiti online kupnja kartica VIA ISTRA, krenuvši od srpnja ove godine. 

„Kada smo osmišljavali VIA ISTRU vodili smo se mišlju pružanja dodane vrijednosti u sadržaju za sve one koji posjećuju i vole Istarsku županiju, a obzirom na trendove, fokus je na digitalnim kanalima prodaje, višejezičnoj online trgovini te dvije verzije mobilne aplikacije. Jedna će biti namijenjena kupcima, dok će drugom pružatelji usluga koji su uključeni u inicijativu kontrolirati i poništavati QR kodove korisnika“, rekao je Sabatti.

„Uvođenjem kartice VIA ISTRA potiče se korištenje javnog prijevoza, kao i mobilnost putnika i kombiniranje viša vrsta prijevoza, odnosno multimodalnost, što bi trebalo doprinijeti i rasterećenju prometnih gužvi u automobilskom prometu. Isto tako tu je i dodana vrijednost, obzirom da korisnici u paketima od jedan, tri ili sedam dana imaju uz javni prijevoz priliku posjetiti značajne kulturno-povijesne lokacije uz povoljniju cijenu, po uzoru na razne turističke regije i gradove", istaknuo je direktor IDA-e.

Župan Boris Miletić čestitao je cijelom timu IDA-e uključenom u projekt MIMOSA te se osvrnuo na značaj pilot aktivnosti razvijanja koncepta turističke kartice VIA ISTRA.

„Takve kartice postoje u europskim metropolama, a mi želimo pratiti trendove te biti konkurentni, stoga je smart kartica definitivno jedan veliki plus za turiste, ali i naše građane. Ona će omogućiti dobivanje niza usluga i atrakcija po boljim cijenama. Za Istru, turističkog lidera u Hrvatskoj, radi se o novom iskoraku u smislu unapređenja kvalitete turističkog proizvoda“, poručio je župan dodajući da Istra želi biti „pametna“ ili smart regija okrenuta digitalizaciji i ICT industriji, zelenoj tranziciji i energetskoj učinkovitosti“.

Pametnu karticu VIA ISTRA bit će moguće, u prvoj fazi, kupiti online putem u varijanti paketa za 1, 3 ili 7 dana (odnosno 24, 72 ili 168 sati). Sva tri paketa uključuju neograničen broj vožnji autobusima Pulaprometa na svim linijama te neograničeno putovanje vlakom HŽ-a na relaciji Pula – Buzet u razdoblju važenja kartice, koje započinje prvim korištenjem usluge na svakoj pojedinoj kartici.

Osim korištenja prijevoznih usluga, korisnici će u cijeni paketa moći posjetiti brojne atraktivne znamenitosti. Dnevna kartica primarno obuhvaća područje Grada Pule, dok je trodnevna i tjedna VIA ISTRA proširena na šire istarsko područje. Tako primjerice, uz dnevnu karticu posjetitelji mogu razgledati još i  pulsku Arenu, Augustov hram, podzemne tunele Zerostrasse, pulski Kaštel te Muzej suvremene umjetnosti Istre, dok uz trodnevnu karticu posjetitelji mogu dodatno razgledati Kaštel Morosini – Grimani u Svetvinčentu, Centar za posjetitelje u Barbanu, Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina te Narodni muzej u Labinu. Od prijevoznih usluga, u trodnevnu je karticu još uključen i shuttle bus Zračne luke Pula za transfer aviogostiju te sustav javnih bicikli u Medulinu, Fažani, Umagi i Pazinu. Tjedna kartica obuhvaća još šire područje stoga je u istoj uključeno sve što i u trodnevnoj te dodatno razgledavanje Ekomuzeja Batana u Rovinju, Zidina i Galerije „5 kula“ u Motovunu te Muzej Lapidarium u Novigradu. 

„Osim navedenih osnovnih paketa, kartica VIA ISTRA pružat će isto tako brojne dodatne popuste u sadržajima za korisnike, što je i prilika za dodatni razvoj gospodarstva obzirom da tu postoji mogućnost za širenje i nadogradnju te uključivanje što više gospodarskih subjekata u ponudu, čemu će se pristupiti u narednom razdoblju", zaključio je Sabatti.

Projekt MIMOSA strateški je projekt u sklopu programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska u koji je IDA uključena kao partner. Glavni cilj projekta je povećanje multimodalnosti i poboljšanje dostupnosti usluga, smanjenje emisija CO2 te doprinos održivoj mobilnosti putnika u programskom području. Ukupna vrijednost projekta je 7.140.000,00 EUR, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirano 85% te pri čemu je budžet IDA-e 374.750,00 EUR.
 

Galerija fotografija