Župan Miletić primio mađarskog veleposlanika

Župan Miletić primio mađarskog veleposlanika


10. lipnja se obilježava Dan mađarske mornarice i tim će povodom u popodnevnim satima biti položeni vijenci u znak sjećanja na mađarske mornare, koji su stradali u Prvom svjetskom ratu prilikom potonuća bojnog broda „Szent István“, a sahranjeni su na Mornaričkom groblju, u Puli. Vijence će položiti i Nj.E. dr.sc. Csaba Demcsák kojeg su danas primili istarski župan Boris Miletić i zamjenica župana Jessica Acquavita. Prijemu je prisustvovala i zamjenica veleposlanika Zsófia Gyöngyös.

Zaželjevši dobrodošlicu veleposlaniku, župan Miletić predstavio je Istru, njenu bogatu povijest, te specifičnosti po kojima je poznata. Osvrnuo se posebno na dvojezičnost te multikulturalnost županije, a spomenuo je i 7. Festival multikulturalnosti, koji se nedavno održao u Rovinju. Na Festivalu se predstavilo i Mađarsko kulturno društvo "Moricz Zsigmond“, inače vrlo aktivno u Istri. U kolovozu prošle godine je tako održan 22. Tjedan mađarske kulture u Puli, a tada je obilježena i 25. obljetnica Demokratske zajednice Mađara Hrvatske - Udruga za Istru.

Također, bilo je govora o turizmu, istarskoj poljoprivredi te vrhunskim proizvodima, poput maslinovog ulja i vina, ali i rastućem IT sektoru. Jedna od tema je bila i obrazovanje te je bilo govora o suradnji pulske Gimnazije s gimnazijom iz Pečuha, kao i povezanosti srednjih škola iz Pazina s onima u Budimpešti. 

Nj. E. Demcsák osvrnuo se na Istru kao poželjnu turističku destinaciju za mađarske turiste, a spomenuo je i projekt Ministarstva unutarnjih poslova RH „Sigurna turistička destinacija", u sklopu kojeg i mađarski policajci tijekom sezone dolaze na hrvatsku obalu, kako bi pomogli hrvatskim kolegama i svojim sugrađanima kroz komunikaciju i savjetima te u drugim preventivnim i policijskim aktivnostima. 

Galerija fotografija